Technische Universiteit Delft

Kwantumtransport
30 november 2006 door M&C

Promotie van dhr. ir. H.B. Heersche: "Quantum transport in molecular devices and graphene"

08 december 2006 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. H.B. Heersche | natuurkundig ingenieur, Nederland promotors | Prof.dr.ir. L.P. Kouwenhoven en prof.dr. H.S.J. van der Zant (TNW)

Quantum transport in molecular devices and graphene De progressie in de nanotechnologie maakt het mogelijk om steeds kleinere elektronische circuits te maken. Op dit moment is het zelfs mogelijk elektrisch contact te maken met een enkel molecuul. Dit biedt perspectief voor zowel fundamenteel als toegepast onderzoek. Moleculaire elektronika is dan ook een nieuw onderzoeks gebied dat sterk in de belangstelling staat.

In dit onderzoek heeft de promovendus gekeken naar fundamentele elektrische transporteigenschappen van individuele moleculen bij lage temperaturen. In samenwerking met chemici zijn hiervoor een speciaal soort moleculen gesythetiseerd: moleculaire magneten. Deze moleculen gedragen zich ieder afzonderlijk als een klein magneetje. In het proefschrift wordt het effect van de magnetische eigenschappen op de geleiding van het molecuul beschreven. Quantum mechanische effecten spelen hierbij een belangrijke rol.

Verder is er gekeken naar de geleiding van een nieuw materiaal: grafeen - een atomaire laag grafiet. Grafeen is een half-metaal, waarin elektronen zich gedragen als relativistische, massaloze deeltjes. Door grafeen te koppelen aan supergeleidende contacten heeft de promovendus een superstroom in dit bijzondere materiaal kunnen induceren. De superstroom in grafeen kan met een gate-elektrode worden geregeld en het device gedraagt zich dan ook als een supergeleidende transistor. Onze metingen geven nieuwe inzichten in de eigenschappen van dit exotische materiaal.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.