Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* November

---

Prinses Máxima 8 december bij inspiratiedag taalontmoetingen Oranje Fonds

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is vrijdagochtend 8 december in de Rode Hoed in Amsterdam aanwezig bij de inspiratiedag taalontmoetingen van het Oranje Fonds.

Deze dag staan thuistaallessen centraal. Prinses Máxima neemt de vernieuwde website taallesaanhuis.nl in gebruik. De Commissie PaVEM, waar de Prinses lid van is geweest, heeft eerder aandacht voor dit onderwerp gevraagd: taal is de brug tot participatie in de samenleving.

Het Oranje Fonds investeerde de afgelopen twee jaar ruim 6 miljoen euro in organisaties die vrijwilligers werven en trainen voor thuistaallessen. Bij deze lessen is een Nederlandse vrijwilliger minimaal 6 maanden gekoppeld aan een allochtone vrouw. Naast taalverwerving is het doel ook de wederzijdse uitwisseling van gebruiken en cultuur. De zogenaamde taalontmoetingen vergroot de integratie en zal er ook toe moeten leiden dat cursisten gebruikmaken van het reguliere aanbod van taallessen. Daarnaast levert het de vrijwilliger nieuwe ervaringen op.

Op 8 december komen de organisaties uit de 30 grote steden en enkele uit kleinere gemeenten bijeen. Zij bespreken onder meer succesvolle methodieken en wisselen ervaringen uit.
De vernieuwde website taallesaanhuis.nl heeft een belangrijke plaats in het onderhouden van contacten en het informeren van organisaties en (toekomstige) vrijwilligers. De website is in 2004 tijdens een bijeenkomst van de Commissie PaVEM in Arnhem gelanceerd door Prinses Máxima.

Het Oranje Fonds is in Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 20 miljoen euro aan organisaties die op dit terrein werkzaam zijn. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

30 november 2006
© RVD