Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl


1 december 2006 NR201

Minister veerman vereenvoudigt regels i&r runderen

Vanaf 8 december is het mogelijk om kleinere oormerken voor runderen te gebruiken. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten om de regels te vereenvoudigen. Ook zijn de eisen aan de merken soepeler geworden.

Rundveehouders krijgen de vrijheid om zelf met leveranciers van oormerken afspraken te maken over oormerken. De oormerken worden direct bij de leverancier gekocht. Doordat de eisen aan de oormerken zijn versoepeld, wordt het dus ook mogelijk kleinere oormerken te gebruiken als tweede oormerk. In de oude regelgeving was slechts een beperkt aantal modellen van merken van bepaalde leveranciers toegestaan, en moest de veehouder de merken bij de Dienst Regelingen van LNV bestellen voor een vaste prijs. Dat verandert nu. Elk model dat van tevoren door de Minister van LNV is goedgekeurd, en wordt geleverd door een bij het ministerie geregistreerde leverancier, mag door de veehouder worden gebruikt. Doordat de eisen aan merken soepeler zijn geworden, kan een groter aantal merken worden goedgekeurd dan eerst. Het bestellen via de overheid blijft overigens, voor wie dat toch wil, mogelijk. Ook dan wordt direct aan de leverancier betaald.

Een andere vereenvoudiging houdt verband met de modernisering van het elektronische I&R systeem rund, dat door de overheid wordt gebruikt. De rundveehouder moet diverse gegevens aan dit systeem melden, zoals de melding van geboorte en verplaatsingen van runderen. Waar de melding tot dusverre via de papieren weg of telefonisch moest worden gedaan, kan dit nu ook via internet. Ook kan de rundveehouder zijn bedrijfsregister voortaan bijhouden via internet. In plaats van zelf een register bijhouden hoeft hij alleen nog de bij de overheid geregistreerde gegevens te controleren. Hierdoor verbetert het gebruikersgemak en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem voor de rundveehouder.

De totale reductie aan administratieve lasten die met deze vereenvoudigingen en de andere vereenvoudigingen in de regeling worden gerealiseerd, bedraagt E 17,8 miljoen.

NOOT voor de redactie (