Gemeente Etten-Leur

Beleidshandreiking Kunsteducatie uitgereikt door Joop Biegelaar

Etten-Leurse wethouders ontvangen Beleidshandreiking Kunsteducatie van Joop Biegelaar

Op vrijdag 8 december a.s. krijgen de wethouders Felix de Bekker en Theo Vaes in het Stadskantoor van Etten-Leur de Beleidshandreiking Kunsteducatie uitgereikt. De beleidshandreiking is een uitgave van de Kunstconnectie / VKV in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en is mede tot stand gekomen dankzij financiële steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten. Joop Biegelaar, voormalig directeur van Centrum voor de Kunsten St. Frans in Etten-Leur, heeft een belangrijke rol gehad bij de totstandkoming van de Beleidshandreiking Kunsteducatie en hij zal die notitie aan de beide wethouders overhandigen. Alle overige wethouders en ambtenaren in Nederland die van doen hebben met kunsteducatie krijgen de beleidshandreiking toegezonden.

Joop Biegelaar heeft samen met een select aantal mensen bijna zeven maanden aan deze handreiking gewerkt. Hij is als voormalig directeur van Sint Frans gevraagd om een bijdrage te leveren aan het rapport als onderdeel van het cultuurbeleid van het ministerie. Cultuureducatie is in beleidstermen van OCW de verzamelnaam voor kunsteducatie, erfgoededucatie en media-educatie.

Kunsteducatie is leren over, door en met kunst. Ook het leren beoordelen, genieten en zelf beoefenen van kunst hoort daarbij. Kunsteducatie omvat de disciplines beeldende kunst, dans, literatuur, muziek, theater en audiovisuele kunst; ook toegepaste kunsten en wereldcultuur maken hier onderdeel van uit.

In de inleiding van de beleidshandreiking wordt het volgende gezegd :

"Culturele vorming is meer dan ooit van belang, nu kinderen en jongeren opgroeien in een maatschappijdie zich kenmerkt door enerzijds een culturele overvloed en anderzijds een cultureel tekort. Door kinderen en jongeren op jonge leeftijd met kunst, erfgoed en media te laten kennismaken leren zij ontdekken wat cultuur betekent voor hen zelf en voor de maatschappij. Cultuureducatie is onontbeerlijk voor de kennis en persoonlijkheidsvorming van kinderen en jongeren en hun voorbereiding op een snel veranderende en innovatieve samenleving. Er wordt steeds meer onderkent dat cultuureducatie kan bijdragen aan sociale binding en onderling cultureel begrip."

Joop Biegelaar stelt dat cultuureducatie ook in Etten-Leur veel aandacht moet krijgen.

"Het zou het inhoudelijke beleidsuitgangspunt moeten worden van het nieuw te bouwen knooppunt. Sterker het is de legitimatie om dit gebouw weg te zetten. Ik heb veel gediscussieerd met de mensen uit het veld. Ik ben blij dat er nu een goede nota ligt. Ambtenaren kunnen met deze handreiking goed gefundeerd de politiek ondersteunen. Wethouders en raadsleden weten na het lezen van deze handreiking wat cultuureducatie inhoudt en wat het belang ervan is voor hun dorp, gemeente of stad." Week in...week uit
Gids/plattegrond

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl