Gemeente Arnhem

Huldiging van Marvin de la Croes(07-12-2006)
Gemeente, Judobond en Budosport ondertekenen convenant Urban Judoproject
Op vrijdag 8 december a.s. ondertekenen de Arnhemse wethouder mevr. R. J. Weeda van Sport, de heer H. Cooiman, bestuurslid van Judobond Nederland en mevrouw M. Wansink van Stichting Budosport Arnhem een convenant voor de uitvoering van het project Urban Judo. Het Urban Judo project is een uitwerking van de nota Tijd voor sport van het ministerie van VWS en heeft betrekking op het programma Meedoen Allochtone jeugd door Sport (MAJdS).

Doel van het programma MAJdS is om voor jonge allochtonen de drempel om te gaan sporten en lid te worden van een sportvereniging, te verlagen. Ook preventie en zorg zijn aandachtsgebieden. Het programma MAJdS heeft veel raakvlakken met gemeentelijk sport-, jeugd-, onderwijs- en integratiebeleid. Arnhem voert deze diverse programmas in samenhang uit. Het Arnhemse eindresultaat in 2010 is: een toename van 10% allochtone jongeren in de leeftijd tussen de 6 en 18 jaar die deelnemen aan sport (ten opzichte van de nulmeting in 2006). De gemeente krijgt voor het programma MAJdS van het ministerie jaarlijks ruim 336.000,-. Het ministerie geeft ook aan de bonden geld die dat weer voor verenigingen beschikbaar hebben.

Stimuleren van sport
De gemeente Arnhem heeft sportstimulering hoog in het vaandel staan. MAJdS is daarop een goede aanvulling. Stichting Budosport Arnhem voert het project Urban Sport met ondersteuning van de gemeente en de Judobond uit.
Arnhem is een van de elf gemeenten en de Judobond Nederland een van de negen sportbonden die meedoen aan de uitvoering van het programma Meedoen Allochtone jeugd door Sport. Enkele maanden geleden heeft de gemeente Arnhem met de KNVB het eerste convenant in het kader van MAJdS afgesloten. Het convenant dat vrijdag 8 december wordt ondertekend, is de tweede op rij. Daarmee hoort de Judobond bij een van de eerste sportbonden waarmee Arnhem een convenant afsluit. De komende maanden zullen meer convenanten volgen met verschillende sportbonden.

Huldiging Marvin de la Croes
De ondertekening van het het convenant wordt tevens aangegrepen om Marvin de la Croes te huldigen. Marvin de la Croes werd in oktober dit jaar wereldkampioen Judo voor junioren. Daarmee hebben zowel de club als de gemeente Arnhem de eerste mannelijke Nederlandse wereldkampioen Judo junioren ooit in hun midden. Marvin de la Croes zal de komende jaren tevens optreden als ambassadeur van het project Urban Sport.