Ministerie van Justitie

Maatregelen tegen identiteitsfraude in strafrechtsketen

Persbericht | 08-12-2006

Minister Hirsch Ballin van Justitie wil dat van aangehouden verdachten digitaal vingerafdrukken en foto's worden genomen. Deze gegevens kunnen in de toekomst door alle strafrechtelijke instanties op eenvoudige wijze worden gecontroleerd. Dit voorkomt dat er onduidelijkheid kan ontstaan over de identiteit van verdachten en veroordeelden. Dat blijkt uit een vandaag verschenen brief van minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer.

Uit enkele onderzoeken van Justitie is gebleken dat er onduidelijkheid kan bestaan over de identiteit van verdachten en veroordeelden. Oorzaken zijn verschrijvingen, administratieve fouten, het gebruik van aliassen en identiteitsfraude. Om deze onduidelijkheid weg te nemen, is een Protocol opgesteld. Dit schrijft voor dat direct bij aanhouding van een verdachte de foto's en vingerafdrukken digitaal worden vastgelegd. Het gaat dan om personen die worden verdacht van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. Maar ook als bij een verdachte voorlopige hechtenis niet aan de orde is, mogen van hem foto's en vingerafdrukken worden genomen als er twijfels zijn over zijn identiteit. Tevens moet het identiteitsdocument met behulp van technische apparatuur worden gecontroleerd.

Er komt bij alle instanties (politie, openbaar ministerie, rechterlijke macht, reclassering, justitiële inrichtingen) apparatuur om vingerafdrukken digitaal te controleren. Aan de hand van de foto en de vingerafdrukken kunnen zij controleren of de juiste persoon zich heeft gemeld. Bovendien worden volgend jaar bij wijze van inhaalslag van alle gedetineerden foto's en vingerafdrukken genomen.

Het betreft in totaal een omvangrijk pakket aan maatregelen. Het vergt investeringen in apparatuur, software, infrastructuur en organisatie. De nieuwe werkwijze wordt gefaseerd ingevoerd en in pilots uitgetest. Zij moet in 2008 geheel operationeel zijn. Een wetsvoorstel tot wijziging van enkele wetten versterkt de basis voor de nieuwe werkwijze. Het wetsvoorstel wordt begin 2007 aan verschillende instanties voor advies voorgelegd.