Voedsel en Waren Autoriteit

Etikettering van kaasproducten niet altijd in orde

08 december 2006 - nieuwsbericht

De verplichte informatie op etiketten voor kaasproducten waarin imitatiekaas is verwerkt is bij eenderde van de onderzochte bedrijven niet in orde. Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Imitatiekaas, in vakkkringen aangeduid als 'analoog kaas', is kaas waarin plantaardig vet is verwerkt, in plaats van vetten uit zuivel. Imitatiekaas mag worden gebruikt als uit de productnaam en de ingrediëntenaanduiding blijkt dat het om imitatiekaas gaat. Van oktober 2005 tot en met januari 2006 heeft de VWA landelijk 24 bedrijven gecontroleerd op de etikettering van kaasproducten, waarin deze kaas is verwerkt. Op de geïnspecteerde bedrijven werd vooral geraspte (imitatie)kaas gemaakt. Verder werden aangetroffen: plakjes kaas, kaaspoeder, stukken kaas en blokjes kaas.

In acht van de 24 bedrijven was de benodigde informatie niet op orde en heeft de VWA maatregelen getroffen. In vijf gevallen betrof het een schriftelijke waarschuwing omdat de aanduiding van de ingrediënten niet juist was. In drie gevallen betrof het een boeterapport vanwege grove misleiding. Zo werd tweemaal imitatiekaas verwerkt in een product dat 'Edam' werd genoemd en werd een keer op handelsdocumenten ten onrechte de aanduiding 'feta' gebruikt. Daarnaast heeft de VWA in één bedrijf een schriftelijke waarschuwing gegeven omdat er sprake was van onvoldoende hygiëne en registratie van de temperatuur.

Meer informatie:


* Rapport ' Analoog kaas'

* Dossier Zuivel