Gemeente Breda

Bredase Vrijwilligerspenning 2006 naar de heer E. Lamou en naar bestuur en vrijwilligers van stichting Idee-fixe

De heer Lamou en het bestuur en de vrijwilligers van de stichting Idee-fixe hebben dinsdag 7 december uit handen van wethouder Marja Heerkens de Vrijwilligerspenning 2006 van de stad Breda ontvangen. De heer Lamou krijgt de penning voor zijn inzet als voorzitter van de stichting Marokkanen Breda en het vele werk dat hij voor de Bredase Marokkaanse gemeenschap verricht. Bestuur en vrijwilligers van de stichting Idee-fixe krijgen de penning, omdat zij een groot publiek laten kennismaken met kunst op foto, film, video en moderne digitale media.

De heer Embarek Lamou is voorzitter van de stichting Marokkanen Breda en is vanuit die functie als nieuwe vrijwilliger een echte bruggenbouwer. Zo is hij organisator van de Integratiedag en een debat tussen joden, moslims en christenen. Hij coördineert dienstverlening aan Marokkaanse ouderen en is organisator van de gezinsdag Geeren-Zuid/Geeren-Noord. Ook in het welzijnswerk is de heer Lamou actief als vrijwilliger. Hij organiseert tal van sportactiviteiten voor zowel jongens als meisjes, onder andere in de uitvoering van het BOSproject (buurt, onderwijs, sport) in Noordoost. Daarnaast begeleidt hij (Marokkaanse) stagiaires en risicojongeren. Het gemeentebestuur heeft veel waardering voor zijn grote inzet en het voor vele werk dat de heer Lamou voor de Bredase gemeenschap verricht.

Stichting Idee-fixe bestaat nog maar kort en heeft zich ten doel gesteld kunst op foto, film, video en moderne digitale media onder aandacht van een groter publiek te brengen. Dit wil ze dat onder meer bereiken door het ontwikkelen van nieuwe podia. Belangrijke projecten van de stichting zijn dan ook Boul Films, Etalage, Next Page en Digitale Presentatie. De jury is onder de indruk van de vasthoudend-heid en enthousiasme waarmee de vrijwilligers projecten bedenken en uitvoeren. Daarmee zijn ze niet alleen baanbrekend maar bereiken ze ook veel jonge mensen die op het terrein van de kunsten voor Breda een grote inbreng leveren. Zo zijn ze de drijvende grote kracht achter Electron, een podium waar kunstenaars vooral op het terrein van de beeldende kunst hun producties kunnen laten zien.

Het gemeentebestuur heeft grote waardering voor deze vrijwilligers en heeft dat laten blijken bij de feestelijke uitreiking van de Vrijwilligerspenning 2006. Het gaat het gemeentebestuur vooral om de belangeloze inzet van al deze mensen, die op zo veel verschillende terreinen in de Bredase samenleving actief zijn. De jury heeft 43 voordrachten beoordeeld, waarvan 25 individuele kandidaten en 18 groepen.
De overige genomineerde individuele kandidaten waren mevrouw Martens-Evers, de heer Chedi, de heer Verstraeten en de heer De Vugt. De overige genomineerde groepen waren de vrijwilligers ziekenhuis-begeleiding van het steunpunt Mantelzorg, de vrijwilligers van scouting Murk Jansengroep, de vrijwilligers van het Archeologisch depot en onderzoek, en de intermediairs van de stichting Leergeld Breda. Zij ontvangen een oorkonde vanwege hun bijzondere verdiensten voor de stad Breda.

Breda, 7 december 2006