Gemeente Gouda


persbericht: uitreiking draaginsigne gewonden (06-12-2006)

Op woensdag 6 december ontvangt de heer F.L.M. (Ferry) van den Brûle uit Gouda het Draaginsigne Gewonden. Namens de minister van Defensie reikt burgemeester Wim Cornelis de onderscheiding met bijbehorende oorkonde uit. De uitreiking vindt plaats om 14.00 uur in de burgerhal van het stadhuis van Gouda, Markt 1.

De heer Van den Brûle is in 1979 voor de Koninklijke Landmacht uitgezonden geweest naar Libanon, deel uitmakend van UNIFIL vredesoperatie. Als gevolg van zijn militaire oorlogservaringen is de heer Van den Brûle psychisch gewond geraakt. Hij ondervindt hiervan nog dagelijks hinder.

Het Draaginsigne Gewonden is een onderscheiding voor mensen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt. De onderscheiding wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden een lichamelijke verwonding of psychisch letsel hebben opgelopen. Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen, om naar analogie van het Amerikaanse Purple Heart een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt.

Het Draaginsigne Gewonden is ingesteld bij Ministeriële Beschikking van 11 oktober 1990. In de afgelopen zestien jaar is het Draaginsigne Gewonden in Gouda zes keer eerder uitgereikt. In heel Nederland zijn er dit jaar zeventig uitgereikt.