Gemeente Gouda


persbericht: vervolg restauratie gouwekerk kan van start (06-12-2006)

Gemeente Gouda en Stichting Johan Maasbach Wereld Zending slaan handen ineen

De gemeente Gouda en de Stichting Johan Maasbach Wereld Zending hebben op 5 december 2006 afspraken gemaakt hoe de verdere restauratie van de Gouwekerk kan worden uitgevoerd. Er is nog een bedrag van e 1.200.000 nodig om vervolg te kunnen geven aan de in 2003 afgeronde eerste fase. De tweede en laatste fase van de restauratie van de rijksmonumentale Gouwekerk aan de Hoge Gouwe 41 zal in het eerste kwartaal 2007 van start gaan.

De tweede fase vergt een investering van e 1.200.000. De gemeente Gouda dient een aanvraag in voor een restauratiesubsidie van e 700.000 bij de Rijksdienst voor Monumentenzorg en stelt dit bedrag, gelet op het grote belang van de kerk voor Gouda, beschikbaar voor de restauratie van de Gouwekerk. Daarnaast verleent de gemeente een overbruggingslening van e 300.000. Dit bedrag is op basis van een laagrentende lening bij het SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten).

Stichting Johan Maasbach
De overige gelden worden beschikbaar gesteld door de Stichting Johan Maasbach Wereld Zending. De Stichting Johan Maasbach Wereld Zending heeft een nauwe betrokkenheid met Gouda. In 1952 werd daar gestart met evangelisatiediensten door Johan en Willy Maasbach. De eerste kerk in eigendom was de Bethlehemskerk aan de Zeugstraat.

Gemeente en stichting zijn ook overeengekomen dat een aantal noodzakelijke werkzaamheden aan de naastgelegen pastorie worden uitgevoerd. Hiermee wordt de bestaande onveilige situatie opgeheven. De eerste fase van de restauratie is in maart 2003 afgerond. Deze fase werd financieel vooral mogelijk gemaakt door een zogeheten kanjersubsidie van OCW.

Rijksmonument
De Gouwekerk is één van de bijna 350 rijksmonumenten in Gouda. De neogotische kerk werd tussen 1902 en 1904 gebouwd voor de Sint Jozefparochie. Het ontwerp is van architect C.P.W. Dessing. De uit rode baksteen opgetrokken kerk is een driebeukige kruisbasiliek met een door zijkapellen geflankeerd koor. Ten noorden van het koor is een ruime sacristie aangebouwd. Op de kruising van het dak staat een tachtig meter hoge houten spits die al van verre is te zien. De pastorie naast de kerk is ongeveer vijftien jaar eerder gebouwd in een neo-renaissancestijl.