Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

NVAS studiedag
Studiedag NVAS op 8 december in het Rijksmuseum voor Volkenkunde "Afrikaanse rap en hiphop: Protest of pop?"

Klik voor het volledige programma, een overzicht van de sprekers en abstracts van de presentaties. U kunt zich hier aanmelden.

English version

Rap en hiphop worden geassocieerd met "zwarte muziek", met name ontstaan in de Amerikaanse getto's. Het genre is ondertussen ook razend populair onder jongeren in Afrika en wordt zelfs door westerse ontwikkelingsorganisaties ingezet om Afrikaanse jeugd te betrekken bij voorlichtingscampagnes.

Met deze studiedag beoogt NVAS het plotselinge succes van deze muziekstijl te verklaren. Zijn rap en hiphop een nieuwe, globale jongerentaal waarin maatschappijkritiek doorklinkt? Of is het meer een modeverschijnsel met weinig inhoud, waarbij "cool" zijn het belangrijkste doel is?

Een aantal artiesten kiest er duidelijk voor om "spannende" sociale relaties centraal te stellen in hun teksten. Zij geven kritiek op ongelijke gender verhoudingen, discriminatie, conservatieve ouderen en op de onwetendheid van mensen over aids en besnijdenis. Hieronder valt ook kritiek (vanuit Afrika) op de koloniale regimes en kritiek van thuisblijvers op de emigranten in Europa of Amerika.

De vraag is echter in hoeverre al deze kritiek tot werkelijke (maatschappelijke) veranderingen leidt. Wat is de motivatie van de jonge artiesten: in hoeverre zijn ze persoonlijk dan wel commercieel geëngageerd? Wat is hun maatschappelijke betrokkenheid en wat is het maatschappelijke draagvlak van dit muziekgenre?

Niet alleen een kritische analyse van de hedendaagse scene is daarbij aan de orde. Ook de historische verbindingen van Afrikaanse hiphop en rap met de diaspora in het Amerikaanse continent kunnen licht werpen op de authenticiteit en "(her-)afrikanisering" van het genre. Met andere woorden: hoe en waarom werd deze muziek heruitgevonden in en toegeëigend door Afrika? Tot slot, of het nu om protest of pop gaat, hoe verklaar je de vrij plotselinge populariteit onder jongeren -met name in Oost- en West-Afrika - van de genres? Wat betekent deze muziek voor hen en waarom?

Met de lezingen op de studiedag hopen we begrip te kweken voor het belang van muziek als "public space", als ruimte voor kritiek. Afrikaanse rap en hiphop geven die ruimte met name aan de Afrikaanse jeugd, die 50% van de gehele bevolking van het continent uitmaakt en voor een belangrijk deel de toekomst in handen heeft. Door middel van optredens en persoonlijke verhalen van de artiesten hopen we ook erkenning te krijgen voor de creativiteit, veelzijdigheid en interactiviteit van Afrikaanse rap en hiphop.

U kunt zich hier aanmelden.

PROGRAMMA
9.30-10.00 Algemene ledenvergadering NVAS ivm. wijziging statuten + presentatie jaarlijkse begroting & nieuw bestuur. 10.00-10.10 Welkomswoord door nieuwe NVAS voorzitter M.R. Doortmont. 10.10-10.30 Rianne Dragt - De verschillende dimensies van Hiphop: van maatschappij- kritische uiting tot commercieel product. 10.30-11.10 Thomas Gesthuizen (www.africanhiphop.com) - Rap en hiphop als instrument voor ontwikkeling in Afrika (focus op Oost- en Zuid-Afrika).
11.10-11.25 Film "Noise is my voice" (fragment) - Introductie over het belang van rap en hiphop in Kenia.
11.25-12.05 Maarten Brouwer over Ghettoradio (www.ghettoradio.nl) - Ghettoradio: het opzetten van urban radio stations in Afrikaanse sloppenwijken.

12.05-12.20

Vragen en discussie.

12.20-12.45 Spoken word artist Amal Alhaag - Tekst en improvisatie: Afrikaanse orale traditie als "roots" van hiphop en rap? (focus op Somalië)
12.45-13.00 Yvonne Heselmans - "Raparoundtheworld": een internationaal hiphop jongerenproject (AURA) van Plan Nederland.

LUNCHPAUZE: 13.00-14.00: lunch te verkrijgen in restaurant Midi Mondial (in het museum). met optreden van The Pan Africans en interview door Stan Rijven (muziekjournalist). The Pan Africans maken hiphop met een sociaal bewuste boodschap en met een visie die de wereld ziet door een PanAfrikaanse bril.

14.00-14.30 Nicoline van Gorkum - Over de jongerencultuur van rappers in Gambia.
14.30-15.00 Jasper de Rijkere - Rap en hiphop: een analyse van tekst (code-switching) en sociale context in Tanzania.

15.00-15.15

Vragen en discussie.

PAUZE: 15.15-15.30: koffie & thee.

15.30-16.00 Jay Rutledge (München / www.outhere.de/ Engelstalig) - Rap and hiphop: pop or protest? Examples from West-Africa (Nigeria, Ghana, Niger).
16.00-16.30 Trenton Birch (Johannesburg / www.afrolution.com/ Engelstalig) - In what ways do rap & hiphop contribute to sustainable development in Africa?
16.30-17.00 Afsluitende discussie en conclusies. 17.00-17.30 Optreden Angolese rapper Das Primeiro (Amsterdam / www.dasprimeiro.com) en interview door Jaïr Tchong (muziekjournalist).

Das Primeiro is politiek vluchteling en beschouwt zijn muziek als therapie. Scherpe teksten, humor en diverse globale klanken kenmerken zijn stijl.

BORREL: 17.30-18.30: gratis drankjes en hapjes.

Het gehele programma is in het Nederlands, met uitzondering van de Engelstalige presentaties van Jay Rutledge en Trenton Birch. De toegang is gratis, en ook koffie/thee en borrel. De lunch is voor eigen rekening. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Plan Nederland.

De NVAS wordt gefinancierd door WOTRO. Graag dankt de NVAS de organiserende commissieleden voor hun inspanningen: Marieke van Winden (NVAS logistieke ondersteuning), Lotte Pelckmans (NVAS secretaris), Dorien van Rhebergen (studente culturele antropologie UL), Hugo Knoppert (student culturele antropologie UL / rapper), Thomas Gesthuizen (oprichter van www.africanhiphop.com) en Jan Jansen (universitair docent antropologie/Afrika UL).

Websites

* www.ghettoradio.nl - Ghetto Radio

* www.statemagazine.nl -Het online State Hiphop magazine
* www.africanhiphop.com - The foundation of African Hiphop online
* www.theboombap.nl - Nederlandse Hip Hop magazine theBoombap.
* www.africaserver.nl - Afrika Portal site met linkpagina Afrikaanse muziek.

* www.dasprimeiro.com - de Angolese rapper Das Primeiro
* www.outhere.de - website Jay Rutledge

* www.afrolution.com - website Trenton Birch

connecting Africa

NVAS
Postadres:
Postbus 9555
2300 RB Leiden

Telefoon: 071-5273358
Fax: 071-5273344