Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht CNV-project Veilig en Gezond Werken

Invoering praktijkdiploma veiligheid voor onder meer vmbo dringend nodig

Op zo kort mogelijke termijn moet er een praktijkdiploma veiligheid komen. Dit vindt projectleider Marco Hietkamp van het CNV-project Veilig en Gezond Werken. Het diploma, dat een niveau lager ligt dan het veiligheidscertificaat VCA, helpt vmbo'ers zich meer bewust te zijn van veiligheid.

Ook vindt hij, naar aanleiding van een gisteren vrijgegeven rapport van de Arbeidsinspectie, dat er een aangepaste versie van de veiligheidstoets moet komen voor mensen die in dienst zijn van sociale werkplaatsen en bijvoorbeeld metaalbewerking doen.

Verzet
Tot nu toe stuit de invoering van een praktijkdiploma op verzet van SSV, de licentiehouder van het veiligheidscertificaat VCA. Hietkamp: "Dat is heel jammer. De laatste tijd duiken berichten op dat het met de veiligheid op sommige plaatsen niet best is gesteld. Een tijdje geleden werd al bekend dat ook de veiligheid op vmbo-scholen lang niet overal voldoende is en dat het veiligheidsbewustzijn van leerlingen niet hoog is." In oktober maakte de Arbeidsinspectie een rapport openbaar waaruit blijkt dat bij 90 procent van de 261 geïnspecteerde onderwijsinstellingen sprake was van onveilige situaties, meestal veroorzaakt door het ontbreken van beschermingskappen op bewegende delen van machines. De Arbeidsinspectie schat dat circa 11.000 leerlingen risico lopen doordat zij werken met onder meer onveilige freesmachines en draaibanken.

Recht van jongeren en mensen met beperking
Gisteren werd nog eens bekend dat de veiligheid in sociale werkplaatsen behoorlijk onder de maat is. Tijdens een inspectieronde in de eerste helft van dit jaar betrapte de Arbeidsinspectie 64 van de negentig sociale werkplaatsen op werken met onveilige machines. Bij negen werkplaatsen werden wel erg veel overtredingen geconstateerd (acht tot twaalf). In elf gevallen slingerden de arbeidsinspecteurs werkplaatsen op de bon en in zes gevallen werd het werk stilgelegd.
Hietkamp: "Ik vind die berichten buitengewoon verontrustend en wil zo snel mogelijk met alle betrokken partijen, werkgevers en werknemers, om tafel om te bekijken of we dit probleem uit de wereld kunnen helpen. Juist jongeren en mensen met een beperking hebben het recht dat zij voldoende worden begeleid en kennis krijgen van veilig werken." Bovendien zal de invoering van het praktijkdiploma en de erkenning daarvan aan werkgevers duidelijk maken, dat de bezitter ervan weet wat veilig werken is.

Nadere inlichtingen:

- Marco Hietkamp (projectleider CNV-project Veilig en Gezond Werken), tel.: 06 ­ 51 60 19 60
- Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 ­ 22 39 30 12

Meer informatie over het CNV-project Veilig en Gezond Werken vindt u op www.veiligengezondwerken.nl.

---- --