Gemeente Den Helder

08-12-2006 Leerlingen De Rank voor even baas van de gemeente

de baas te zijn van de gemeente: leerlingen van De Rank mochten even aan dat gevoel proeven.

BURGEMEESTER MOET GOED ZIJN VOOR DE STAD
Niet alleen echte raadsleden spraken zich vorige week uit over de profielschets van de nieuwe burgemeester, ook de jeugd liet van zich horen. Leerlingen van groep 5/6 van basisschool De Rank brachten donderdag een bezoek aan het stadhuis en mochten zich voor even inleven in de rol van baas van de gemeente. Dat deden ze in de raadszaal, de plek waar de gemeenteraad bijeenkomt.

Wat gebeurt er eigenlijk in een raadszaal? Mensen komen daar allemaal met hun ideeën en maken daarover dan ruzie, was het beeld dat een van de kinderen had. Ybeltje Berckmoes, fractielid van de VVD, legde uit hoe het er in werkelijkheid toegaat. Zo leerden de jonge bezoekers onder meer dat het de gemeenteraad is die aan het hoofd van de gemeente staat.
Maar natuurlijk was het toch de functie van burgemeester die de kinderen het meeste aansprak. Vandaar dat ze als raadsleden-in-de-dop mochten laten weten wat voor iemand dat nou moest zijn, die man of vrouw die de nieuwe burgemeester van Den Helder wordt.

Goed luisteren

Lief, aardig en netjes praten. Vooral goed voor de natuur en voor de dieren. Niet eigenwijs, wel wijs. Eerlijk en oprecht, vriendelijk, gastvrij en rechtvaardig. Hij of zij moet aandacht hebben voor de veiligheid in Den Helder en goed zorgen voor onderwijs. Een burgemeester moet daarnaast sportief zijn. En luisteren naar de mensen in Den Helder, dat vonden de kinderen ook belangrijk. De nieuwe burgemeester moet natuurlijk goed zijn voor de stad, daarover was iedereen het eens. Een enkeling vond het belangrijk dat de burgemeester is getrouwd. Dat ie uit een rijk gezin komt. En één keer schalde het door de microfoon: de burgemeester moet van gokhallen houden en zelf ook gokken

enthousiast

Dat laatste advies hebben de échte raadsleden vast niet in hun profielschets opgenomen. Zij kregen wel de aanbevelingen van de kinderen voorgelegd zodat zij daarmee rekening konden houden bij het maken van hun wensenlijst.
Na nog een rondleiding door het stadhuis mét een bezoek aan de werkkamer van de huidige burgemeester bleken veel kinderen enthousiast geworden voor het werken bij de gemeente. Want wát wilde een aantal van hen later worden? Inderdaad: raadslid of burgemeester van Den Helder