Gemeente Gouda


persbericht: formulierenbrigade van start (07-12-2006)

In januari 2007 opent de Formulierenbrigade haar deuren. De Formulierenbrigade helpt inwoners van Gouda die moeite hebben met de begrijpelijkheid van formulieren. Mensen kunnen er aankloppen voor hulp bij het invullen van aanvraagformulieren zoals die voor langdurigheidstoeslag, bijzondere bijstand, of huur- en zorgtoeslag. Donderdag 7 december 2006 hebben wethouder Van der Sluijs en mevrouw Van der Linden van Stichting Kwadraad in het bijzijn van medewerkers en vrijwilligers van de Formulierenbrigade een overeenkomst ondertekend over de dienstverlening van de Formulierenbrigade.

Wethouder Piet van der Sluijs: Ik ben zeer blij dat de gemeente Gouda een maatschappelijke organisatie in Gouda bereid heeft gevonden Goudse burgers te helpen bij het invullen van formulieren. Er zijn nog steeds veel mensen die moeite hebben met het begrijpen en invullen van formulieren. Hoewel wij er als gemeente alles aan doen om onze formulieren zo eenvoudig mogelijk te maken, is een veel gehoorde klacht dat mensen het indienen van een aanvraag achterwege laten omdat een formulier zo moeilijk te begrijpen is. Dit is natuurlijk zonde. Zo worden een heleboel voorzieningen niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere bijstand of de geld-terug-regeling. Ik weet zeker dat de Formulierenbrigade een goede bijdrage kan leveren aan het stimuleren van het gebruik van dit soort regelingen.

spreekuur
Vanaf 2 januari 2007 heeft de Formulierenbrigade op iedere woensdag- en vrijdagochtend van 9.30 uur tot 12.00 uur inloopspreekuur. Mensen die hulp willen bij het invullen van aanvraagformulieren kunnen zonder afspraak binnenlopen bij de Stichting Kwadraad aan de Spoorstraat 2 te Gouda. De Formulierenbrigade is bereikbaar op telefoonnummer 0182-594710. De hulp van de Formulierenbrigade is gratis.

vrijwilligers
Bij de Formulierenbrigade werken allemaal vrijwilligers. Zij krijgen ondersteuning van de Stichting Kwadraad. Tijdens het spreekuur is een sociaal raadsvrouw of raadsman aanwezig voor professionele hulp. Voor hulp anders dan het invullen van formulieren, kunnen inwoners van Gouda terecht bij Stichting Kwadraad. Zij kunnen mensen bijvoorbeeld doorverwijzen naar het algemeen maatschappelijk werk, het Budgetburo voor schuldhulpverlening, het Instituut Sociale Raadslieden voor sociaal juridische dienstverlening en het ambulante zorgteam.

vrijwilliger worden?
De Formulierenbrigade kan altijd vrijwilligers gebruiken! De vrijwilligers werken in een enthousiast team en krijgen een inwerkprogramma aangeboden door Stichting Kwadraad. Ze ontvangen een maandelijkse onkostenvergoeding. GeĂŻnteresseerden kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 0182-594710 of mail sociaalraadslieden@stichtingkwadraad.nl.

sluiting bijstandswinkel
De Formulierenbrigade neemt op verzoek van de gemeente Gouda de werkzaamheden over van de Bijstandswinkel, gevestigd aan de Peperstraat 5 te Gouda. De Bijstandswinkel sluit vanaf 22 december 2006.