KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

8-12-2006

Team Booth/Nieuwenhuis zakt in klassement WK TORNADO

Op donderdag 7 december 2006 zakten Mitch Booth en bemanningslid Pim Nieuwenhuis in het voorlopige klassement van het WK Tornado in het een veertiende plaats. Zes van de tiende geplande races zijn nu gevaren. De condities op de Rio del Plata waren de afgelopen drie dagen zeer variabel, waardoor vrijwel iedereen wisselende resultaten behaalde. Dat geldt ook voor het kersverse duo Booth/Nieuwenhuis, dat vandaag als 22ste en 27ste finishte. Gisteren noteerden de mannen nog een zevende plek. De Australiërs Bundock en Ashby grepen de leiding en verwezen daarmee de Oostenrijkers Hagara/Steinacher naar de tweede plaats.

De middag begon weer met uitstel. Na anderhalf uur was de wind circa 6 knopen sterk en ging de klassenvlag in top. Beide Zwitserleven teams startten de eerste dagrace aan de linkerkant van de lijn. Booth: Wij waren in de veronderstelling dat zeker tien boten om ons heen te vroeg waren. Om vrije wind te krijgen, moesten we achter hen overstag. Vervolgens was het gewoon te druk om goed terug te komen. Ze konden nog wel wat inlopen, maar het hield op bij de 22ste plaats. Bundock en Ashby wonnen op indrukwekkende wijze met een straatlengte voorsprong op de olympische kampioenen Hagara/Steinacher.

Race 6: De wind deelt in tweeën
In de volgende wedstrijd leken Booth en Nieuwenhuis goed weg te zijn. Ze klapten als eerste naar de gunstige rechterkant van de baan. Ook de latere koplopers Heemskerk/Dercksen en Lange/Espinola (ARG) zaten daarbij. Booth: Vervolgens deelde de bries zich totaal onverwachts in tweeën. Volgens Nieuwenhuis konden hun Nederlandse rivalen en de Argentijnen een stuk hoger varen: Zij hadden echt een andere wind. Dit soort dingen gebeuren hier continu. Alleen de Australiërs en
Oostenrijkers presteren constant. De rest schommelt enorm. Booth relativerend: Dit soort dingen hoort bij wedstrijdzeilen. Hij en Nieuwenhuis kwamen als 27ste over de lijn. Heemskerk en Dercksen maakten de klus naar behoren af en pakten de overwinning. Zij nemen nu de 23ste positie overall in. Nieuwenhuis tot slot: Het was een moeilijke dag. Er valt gewoon weinig patroon in de windcondities te ontdekken. Vandaag waren beide races niet goed.

Morgen is een rustdag en dan wordt de strijd in het weekend beslist. Het verschil tussen de Australische koplopers en de Oostenrijkers bedraagt slechts één punt. Voor Booth/Nieuwenhuis bedraagt het gat naar de top acht momenteel 24 punten. Het wordt een moeilijke klus om dit goed te maken.

Top vijf na zes races en een aftrek:

1. AUS Bundock/Ashby, 14 punten

2. AUT Hagara/Steinacher, 15 punten

3. ARG Lange/Espinola, 33 punten

4. GER Polgar/Spalteholz, 34 punten

5. GRE Paschaladis/Trigonis, 43 punten

14. NED Booth/Nieuwenhuis, 72 punten
23. NED Heemskerk/Dercksen, 90 punten

Zwitserleven Sailing Plan
De nieuwe formaties Booth/Nieuwenhuis en Heemskerk/Dercksen reisden onder de naam Zwitserleven Sailing Plan af naar Zuid-Amerika. Het Watersportverbond erkent de zeilploeg als merkenteam en levert tevens een financiële bijdrage. Na het WK Tornado in San Isidro ten noorden van Buenos Aires, beslist hoofdsponsor Zwitserleven op basis van de resultaten met welk team het doorgaat op weg naar de Spelen in Beijing. Het tweetal dat het hoogste in de top acht eindigt, kan rekenen op een volledige sponsoring. Mocht het verschil minimaal zijn, dan wordt er gekeken welke partij het beste bij het merk en bedrijf Zwitserleven past.

Internetadres: www.sailing.org
E-mailadres:diana@diabo.nl