Unicef



Somalië: de natuur speelt een duivels spelletje 08 december 2006, Jowhar - In Centraal- en Zuid-Somalië zijn meer dan 300.000 mensen de afgelopen weken getroffen door overstromingen. Dorpen zijn verwoest en vee is omgekomen.

Ontheemd door het water. Foto: Unicef
Ontheemd door het water. Foto: Unicef

Nog geen jaar geleden waren de getroffen regio's gortdroog. De bevolking zocht haar toevlucht tot opvangkampen, omdat ze niet zonder hulp konden overleven. Siddharth Chatterjee, werkzaam voor Unicef Somalië, zegt dat de natuur een duivels spelletje speelt. "Somalië had lang te maken met droogte en nu is er een teveel aan water. Er dreigt een voedseltekort en mensen vluchten voor de overstromingen. Tot overmaat van ramp wordt deze regio ook nog beheerst door conflicten."

Niks meer
Door het geweld is het voor hulporganisaties moeilijk om de door de overstromingen getroffen Somaliërs te bereiken. Het dorp Garash kwam helemaal onder water te staan nadat de Shabelle-rivier overstroomde. De dorpsbewoners hebben hun toevlucht gezocht tot een haastig opgezet opvangkamp met de naam 'Congo'. Dorpshoofd Nur Mohamud Dhegey heeft niks meer. "Ik ben bijna al mijn vee kwijt. Ik moest vluchten met mijn geiten of mijn kinderen en de keuze was niet moeilijk."

Deze school is ook ondergelopen. Hij was onlangs nog door Unicef opgeknapt. Foto: Unicef Deze school is ook ondergelopen. Hij was onlangs nog door Unicef opgeknapt. Foto: Unicef

Niet genoeg hulp

Twee inwoners van Garash zijn door de overstromingen om het leven gekomen en de overlevenden hebben amper iets te eten. Velden met graan, sorghum en rijst zijn verloren gegaan. Poelen met stilstaand water vormen een ideale leefomgeving voor de malariamug. "Mijn moeder heeft malaria en andere ziektes gekregen," zegt Amina Ali Abdi, die ook Garash is ontvlucht. "We zitten hier vast, in de hitte. Er moet hulp komen."

Sommige families hebben muskietennetten gekregen ter bescherming tegen de malariamug, maar de geboden hulp aan de ontheemde Somaliërs is nog ruim onvoldoende. Ook Kenia, Rwanda en Ethiopië kampen met overstromingen.