FNV KIEM

Grenzen kunnen nog niet open
Raar dat staatssecretaris van Hoof weer een brief naar de Tweede Kamer stuurt over open grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten. Er is niks veranderd, dus wat heeft dat voor zin?, zegt FNV-bestuurder Wilna Wind.

Van Hoof denkt dat hij de streefdatum van 1 januari 2007 gaat halen. Eerder nog dacht hij dat dat niet zou lukken, omdat er extra maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat op de arbeidsmarkt omdat werkgevers bijvoorbeeld Polen minder dan het minimumloon betalen. Zo moet de arbeidsinspectie gaan controleren of werkgevers wel het minimumloon betalen en gaat ze werkgevers die daar onder duiken beboeten.

Verder moet het naleven van caos beter worden gecontroleerd. Wind: Voor alle duidelijkheid: wij zijn nog steeds voor open grenzen, maar dan wel onder goede voorwaarden. En dat betekent: gelijk loon voor gelijk werk. De FNV heeft met de werkgevers in de Stichting van de Arbeid afgesproken dat er op sectorniveau afspraken gemaakt worden over controles op het naleven van de cao. Maar tot nu toe lopen de werkgevers nog niet zo hard. De besprekingen daarover lopen moeizaam. Daarom vinden wij 1 januari niet haalbaar.

---