Gemeente Deventer

structurele aanpak analfabetisme

College Deventer wil structurele aanpak analfabetisme

Week 49, 8 december 2006

Burgemeester en wethouders willen analfabetisme en laaggeletterdheid in Deventer structureel aanpakken. In Deventer zijn bijna twaalfduizend mensen analfabeet.

Daarnaast is er een veel grotere groep `laaggeletterd'; dat wil zeggen dat ze in onvoldoende mate de Nederlandse taal kunnen lezen en schrijven om goed mee te kunnen komen in een steeds ingewikkelder samenleving.

Het college wil daarnaast bezien hoe al deze mensen toch bereikt kunnen worden met overheidsvoorlichting. Dit omdat veel mensen in onvoldoende mate gebrui maken van voor hen bestemde voorzieningen.

Op landelijk niveau is elf procent van de bevolking laaggeletterd. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Stichting Lezen en Schrijven. In Deventer zijn naar schatting tien- tot twaalfduizend functionele analfabeten.

Oorzaken zijn gebrek aan scholing en een allochtone achtergrond. Laaggeletterdheid komt vooral voor bij ouderen en bij oudere allochtonen. Zij zijn niet op de hoogte van voorzieningen die speciaal voor hen in het leven zijn geroepen, kunnen zich mede daardoor minder goed zelfstandig redden en nemen niet optimaal deel aan de samenleving.

Laaggeletterdheid kost de samenleving jaarlijks 537 miljoen euro. Uit het rapport blijkt dat zij doorgaans onder andere minder verdienen, vaker een uitkering en een slechtere gezondheid hebben.

Krachten bundelen

In Deventer gebeurt al veel op het gebied van laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld op het gebied van educatie. Verschillende werkgevers kennen projecten om hun werknemers beter te laten lezen en schrijven. Daarnaast is er bij verschillende instellingen veel kennis en ervaring met de problematiek.

Het college wil met deze experts graag een of meerdere expertmeetings houden om in kaart te brengen waar krachten kunnen worden gebundeld. Daar worden ook ervaringen op dit gebied met elkaar uitgewisseld en overgedragen.

Publicatiedatum: 8-12-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 8 december 2006