Gemeente Deventer

Groen voor iedereen

Week 49, 8 december 2006

Burgemeester en wethouders hebben op 5 december het Groenbeleidsplan en het Bomen-beleidsplan vastgesteld. Het Groenbeleidsplan heeft als ambitie een gevarieerd aanbod aan stedelijk groen te realiseren waarin tegemoet wordt gekomen aan verschillende wensen voor het gebruik van het groen.

"Het openbaar groen is in belangrijke mate bepalend voor de leefbaarheid van een stad daarnaast heeft iedereen recht op een groene leefomgeving", aldus wethouder Gerrit Berkelder.

Het beleidsplan wordt na vaststelling verder uitgewerkt in actieprogramma's waarin concrete acties staan. Dit gebeurt zoveel mogelijk in overleg met omwonenden en belanghebbenden.

Ambitie

In grote lijnen wil de gemeente het volgende bereiken:


* Omgeving- en beheerbewust ontwerpen en ontwerpbewust beheren Door aan het begin van ruimtelijke projecten na te denken over het groen en daarbij rekening te houden met het landschap, bestaand groen, de cultuurhistorie, de stedenbouwkundige structuur en de gevolgen voor het onderhoud, ontstaat een duurzaam en goed te onderhouden geheel

* Robuust groen: structuur versterken en aanvullen Het groen is een belangrijk onderdeel van het stedenbouwkundige weefsel van stad en land. De gemeente wil de verschillen in landschap en cultuurhistorie, stedenbouwkundige structuur, water, bestaande flora en fauna versterken en inspelen op de verschillende gebruikswensen, zodat een gevarieerd groenaanbod ontstaat.

Via projecten op stad-, dorps- en wijkniveau (van nevengeul en Zandwetering, tot Rijsterborgherpark, Gooikerspark en de inrichting van de Bathmense Enk en nieuwe uitbreidingen) wordt de geambieerde diversiteit bereikt.

Bomenbeleidsplan

Een uitwerking van het groenbeleidsplan is het bomenbeleidsplan. Ook dit plan is door het college vastgesteld. Het plan richt zich met name op het versterken van de bomenstructuur in Deventer en het beschermen van (toekomstige) monumentale en beschermwaardige bomen.

Langs de hoofdwegen komen straks alle bomen in de buitenbermen te staan. Het worden hiermee echte lanen. De belangrijkste wegen in de stad, zoals het Hanzetracé en de Ceintuurbaan krijgen bomen in de middenberm.

Inspraak

De conceptbeleidsplannen liggen vanaf 10 januari 2007 gedurende zes weken ter inzage bij de Informatiebalie in het Stadskantoor, Burseplein 20. Op 31 januari organiseert de gemeente een informatieavond. Tijdens deze avond wordt een presentatie over beide beleidsplannen gegeven. Daarnaast is er ruimte om het plan te bekijken en om vragen te stellen.

Op basis van de ontvangen reacties stelt de gemeente het definitieve Groenbeleidsplan en Bomenbeleidsplan op dat vervolgens door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Publicatiedatum: 8-12-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 8 december 2006