Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


06-12-2006
Pensioen: wie het nog begrijpt, mag het zeggen

Frugi Venta biedt hulp!
De afgelopen jaren is er op het toch al ingewikkelde gebied van pensioenen zoveel veranderd, dat ook u waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet.

We hebben te maken gehad met allerlei wijzigingen op juridisch en fiscaal gebied zoals: de Witteveen Wetgeving, de Wet Gelijke Behandeling, wijzigingen in de Pensioen- en Spaarfondsenwet en per 1 januari 2006 nog de Wet Vut, Prépensioen en Levensloop, kortweg de Wet VPL.

Niettemin is het uitermate belangrijk om het onderwerp `pensioen' aandacht te geven want uit onderzoek is gebleken dat een verrassend groot aantal werknemers een pensioentekort heeft. Daarbij komt dat veel werknemers wel informatie willen, mits in begrijpelijke taal tijdens een persoonlijk gesprek.

Van belang is verder dat door de Wet VPL de pensioenaanspraken ingrijpend zijn gewijzigd. Dit geldt ook voor de pensioenen van het Bedrijfspensioenfonds AVH!

Nieuw per 01-01-2007: de Pensioenwet
Met ingang van 1 januari 2007 wordt (gefaseerd) een nieuwe Pensioenwet ingevoerd, ter vervanging van de huidige Pensioen- en Spaarfondsenwet (zie ook het AVH magazine van juli jl.). In deze wet is onder andere veel vastgelegd over de verplichte (schriftelijke) communicatie tussen betrokken partijen: de pensioenuitvoerder (in dit geval het Bpf AVH), de werkgever en de werknemers. Er staan in de Wet onder andere bepalingen met betrekking tot de levering van allerlei (nieuwe) juridische documenten.

De rol van Frugi Venta
Als werknemers bereid zouden zijn om hun persoonlijke pensioendocumenten te lezen, leidt de Pensioenwet misschien tot een duidelijker inzicht in de materie. De praktijk wijst echter uit dat werknemers hier niet de moeite voor nemen. Aan de andere kant neemt het pensioenbewustzijn bij werknemers wel toe en dat leidt in de bedrijven tot een toename van het aantal vragen. Vooral ook over de mogelijkheden tot het eerder dan op 65-jarige leeftijd stoppen met werken. Het beantwoorden van deze vragen vergt veel kennis en tijd. Om de groenten- en fruithandelaren hierbij behulpzaam te zijn, heeft Frugi Venta besloten de leden intensief te ondersteunen. In goed overleg met een aantal partners, waaronder uiteraard het Bpf AVH, zijn wij in september gestart met de pilot: "ondersteuning pensioenvoorlichting en -advisering". Uit de resultaten van deze pilot onder 30 leden is zeer duidelijk gebleken dat er veel behoefte is aan persoonlijke ondersteuning, zowel op het niveau van werkgever als van werknemers. Ook is gebleken dat er nog veel vragen zijn over de nieuwe pensioenregeling van het Bpf AVH.
Het stappenplan
Frugi Venta is verheugd dat zij haar leden een compleet stappenplan kan aanbieden met twee doelstellingen:

* Uitleg over de Pensioenwet en over de nieuwe pensioenregeling van het Bpf AVH aan functionarissen binnen de AGF sector die geconfronteerd (kunnen) worden met vragen van werknemers (managers P&O, controllers).

* Uitleg aan geïnteresseerde werknemers (na toestemming van de werkgever) tijdens een individueel gesprek waarin de gehele persoonlijke financiële situatie wordt beoordeeld.

Hoe werkt het stappenplan:

Stap 1:
Als Frugi Venta lid ontvangt u in de loop van 2007 een circulaire met antwoordformulier waarmee u zich kunt aanmelden. U kunt echter ook nu al uw belangstelling tonen, schriftelijk, per fax of mail. Het adviestraject is geheel kosteloos. Bedrijven die nog geen lid zijn van Frugi Venta kunnen telefonisch contact opnemen met Leo Welschen, secretaris van Frugi Venta (070 3355010). U krijgt dan de spelregels te horen om ook te kunnen meedoen aan het project.

Stap 2:
Er wordt door één van onze partners: Jack Kriek Communicatie (een professioneel en onafhankelijk pensioen communicatiebureau) een afspraak gemaakt met de verantwoordelijke functionaris(sen) bij de belangstellende bedrijven. Tijdens deze afspraak wordt nadere uitleg gegeven over de Pensioenwet, de basisregeling van het Bpf AVH, de 55-plusregeling en de 55-minregeling en desgewenst over aanvullende pensioenproducten.

Stap 3:
Werknemers worden met instemming van de werkgever benaderd voor een gesprek. Hierin komt hun persoonlijke financiële situatie aan de orde. Dit gesprek kan thuis of op het bedrijf plaatsvinden. De gehele logistiek wordt verzorgd door Jack Kriek Communicatie. De enige inspanning van u als werkgever bestaat uit het leveren van een database met relevante gegevens.

Waarom moet u meedoen aan het project:

- Duidelijkheid voor degenen die het aangaat op werkgeversniveau
- De informatieverstrekking voorziet in een behoefte bij veel werknemers

- Veel vragen van werknemers over pensioen worden in één keer beantwoord:
dit betekent veel tijdsbesparing voor werkgever en werknemers
- Het project is kosteloos voor leden van Frugi Venta
- U voldoet aan de informatieplicht richting uw werknemers