Provincie Limburg

25.000,- voor strategisch marktonderzoek Toxicogenomics De Universiteit Maastricht ontvangt van de Provincie Limburg 25.000

euro voor het ontwikkelen van een businessplan Toxicogenomics. Toxicogenomics is één van de speerpunten binnen het krachtencluster Health Care & Cure van de Versnellingsagenda. Het businessplan moet leiden tot een onderzoeksagenda waarbij kennisinstellingen de komende jaren nauw samenwerken met het regionale bedrijfsleven (MKB). Toxicogenomics is relatief jong en wetenschappelijk gericht op het bepalen van de giftigheid (toxiciteit) van stoffen met behulp van erfelijk materiaal (DNA). De Universiteit Maastricht (onderzoeksinstituut Nutrim) heeft op dit gebied veel kennis en ervaring en heeft de lead in het Netherlands Toxicogenomics Center (NTC). Het is de bedoeling dat Limburg uitgroeit tot een Center of Excellence op het gebied van Toxicogenomics. Daarbij wordt de ontwikkelde kennis toegankelijk gemaakt voor de industrie. Op deze manier wordt Zuid-Limburg een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven in de farmaceutische, chemische, voedings- en cosmeticaindustrie.

Traditioneel wordt de toxiciteit van stoffen zoals chemicaliën, voedingsingredienten, geneesmiddelen en cosmetica getest op proefdieren. Er liggen echter grote kansen voor het testen van de giftigheid van deze stoffen aan de hand van DNA-profielen (toxicogenomics). Deze behoefte komt onder andere tot stand door de toenemende kosten en de ethische bezwaren van het testen op proefdieren, de behoefte aan beter voorspellende en snellere testmogelijkheden en de invloed van het REACH initiatief van de Europese Unie dat stelt dat aanzienlijk meer chemische stoffen getest moeten worden op toxiciteit.

Uit een eerste verkenning door het Amerikaanse bureau Cambridge Health Associates blijkt dat het gebruik van toxicogenomics in de farmaceutische wereld sneller oprukt dan verwacht en dat er duidelijk behoefte is aan onafhankelijke academische centra die toxicogenomische data gaan aanleggen.

De totale kosten van het project bedragen 200.000,-. Daarvan wordt 50% gefinancierd door het regieorgaan Genomics, 25 % door de Universiteit Maastricht, 12,5 % door het Netherlands Toxicogenomics Center (NTC) en 12,5 % door de Provincie Limburg (in het kader van de versnellingsagenda).

8-12-2006 11:25