Provincie Limburg

Gouverneur bespreekt burgemeesterschappen Midden-Limburg Gouverneur Léon Frissen heeft onlangs afzonderlijk overleg gevoerd met

de fractievoorzitters respectievelijk lijsttrekkers van de partijen vertegenwoordigd in de nieuw gekozen raad van de gemeentes Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Roermond. Een belangrijk onderdeel van deze besprekingen vormde de komende vacature van een burgemeester in deze vier door herindeling nieuw gevormde gemeentes. Daarnaast is ook de aanstelling van een waarnemend burgemeester in deze vier gemeentes met ingang van 1 januari 2007 tot aan de ingangsdatum van de benoeming van de nieuwe burgemeester aan de orde gekomen.

De Gouverneur heeft de fractievoorzitters medegedeeld dat hij binnenkort het koninklijk besluit voor het ontslag met ingang van 1 januari 2007 van de burgemeesters H.M.J.M. van Beers van Roermond, drs. W.M.J. Denie van Swalmen, J.H.M.O.Truijen van Hunsel en F.J.M. Wilms van Maasbracht verwacht. Verder heeft de Gouverneur medegedeeld dat hij op korte termijn de huidige waarnemend burgemeesters van hun waarneming zal ontheffen. Dit betreft: mevrouw M.T.P. Hofman-Ruijters van Heel en de heren A.H.A. Lutters van Thorn, J.A.L. Peeters van Roggel en Neer, drs. R.J. Persoon van Ambt Montfort, drs. J.W. Smeets van Haelen en J.H.M.O. Truijen van Heythuysen.

De Gouverneur heeft met de fractievoorzitters respectievelijk lijsttrekkers de benoemingsprocedure besproken die tot invulling van de vier vacatures moet leiden. De procedure start met een profielschetsvergadering in januari 2007, gevolgd door de openstelling van de vacature in de Staatscourant. De Gouverneur zal de vier profielschetsvergaderingen bijwonen en de profielschets in ontvangst nemen. De procedure neemt onmiddellijk daarna een aanvang en zal enige maanden vergen.

De Gouverneur heeft tijdens de overleggen verder aangegeven dat hij het in het belang van de vier gemeentes noodzakelijk acht een waarnemend burgemeester aan te stellen aangezien er per 1 januari 2007 géén burgemeester en ook geen wethouders voorhanden zijn in deze nieuwe gemeentes. De waarneming zal voortduren tot aan de ingangsdatum van de benoeming van de nieuwe burgemeester. De Gouverneur heeft de fractievoorzitters respectievelijk lijsttrekkers van de nieuwe gemeentes Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Roermond gehoord in verband met de gewenste kwaliteiten en de persoon van de waarnemend burgemeester.

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Leudal hebben de Gouverneur verzocht een waarnemend burgemeester aan te stellen die zich vooral de eerste maanden na de herindeling zal gaan richten op de interne processen. De Gouverneur heeft aangegeven zich hierover te zullen beraden om op korte termijn over te kunnen gaan tot de benoeming van een waarnemend burgemeester in de nieuwe gemeente Leudal.

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maasgouw hebben de Gouverneur te kennen gegeven de heer F.J.M. Wilms, de huidige burgemeester van Maasbracht, graag als waarnemend burgemeester te zien. De Gouverneur heeft vandaag aan dit verzoek gevolg gegeven en de heer Wilms met ingang van 1 januari 2007 benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Maasgouw.

Uit het overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Roermond is unaniem de wens naar voren gekomen om de heer H.J.M. van Beers, de huidige burgemeester van Roermond, met ingang van 1 januari 2007 aan te stellen tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Roermond. De Gouverneur heeft zodoende vandaag de heer Van Beers met ingang van 1 januari 2007 benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Roermond.

Tijdens het overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Roerdalen is de reeds eerder gemaakte afspraak nogmaals bevestigd om de heer drs. R.J. Persoon, de huidige waarnemend burgemeester van de gemeente Ambt Montfort, met ingang van 1 januari 2007 te benoemen tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Roerdalen. De Gouverneur heeft vandaag het betreffende besluit genomen.

8-12-2006 11:20