Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

21 miljoen voor erfgoed Tweede Wereldoorlog

Nieuwsbericht, 7 december 2006

Het kabinet stelt ruim 21 miljoen euro beschikbaar voor behoud en digitaal toegankelijk maken van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat bijvoorbeeld om archieven, beeld- en geluidsmaterialen en museale collecties.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Ross dat de generatie die de oorlog bewust heeft meegemaakt, de komende jaren steeds meer zal wegvallen. Daarmee raken we ook hun mondelinge getuigenissen kwijt. Het materiaal dat over de Tweede Wereldoorlog bewaard is gebleven, blijft dan als enige bron van informatie over. Veel van dit materiaal is in handen van particuliere organisaties. Het programma 'Erfgoed van de Oorlog' gaat ervoor zorgen dat op basis van uitgangspunten het belangrijkste erfgoed behouden blijft.

Internet
Het materiaal uit de jaren '40 en '50 is kwetsbaar. Dat geldt vooral voor film- en audiodragers en voor papier. De hedendaagse scholier, docent, geĂŻnteresseerde burger of onderzoeker gebruikt vaak internet om materiaal te vergaren. De digitale toegankelijkheid van het erfgoedmateriaal is echter zeer wisselend. Dit belemmert een optimaal gebruik van het erfgoedmateriaal.

Projectvoorstellen
Binnen het programma Erfgoed van de Oorlog worden uitgangspunten vastgesteld. Op basis hiervan kunnen organisaties projectvoorstellen doen voor het behoud en toegankelijk maken van uniek en waardevol erfgoed. In de loop van 2007 is er duidelijkheid over deze uitgangspunten. Particuliere organisaties die over erfgoed beschikken, kunnen dan een verzoek indienen. Het programma is een eenmalige impuls om materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog te behouden. Met het programma wil het kabinet ook waarborgen dat reflectie op deze belangrijke periode mogelijk blijft. Het programma duurt tot eind 2009.