NMBS

NMBS-Holding verkoopt ABX BELGIUM Distribution aan GLS

08/12/2006

Europese verplichtingen worden met deze succesvolle verkoop ingelost

De NMBS-Holding tekende op donderdag 6 december 2006 een akkoord met GLS, een belangrijke speler op de transportmarkt in Europa, over de overdracht van 100% van zijn aandelen van ABX BELGIUM Distribution. Daarmee wordt ook het laatste gedeelte van de voormalige ABX-Groep verkocht en heeft de NMBS-Holding voldaan aan alle verplichtingen opgelegd door de Europese Commissie.

Bij de overname van ABX Worldwide op 3 augustus 2006 werd besloten om de nationale distributie-activiteiten (wegactiviteiten road domestic) van het bedrijf in België niet mee te verkopen. Vier maanden later, na een transparant en efficiënt verkoopproces, tekent de NMBS-Holding een akkoord met GLS (General Logistics Systems), een van de drie grootste dienstverleners op de Europese pakjesmarkt, voor de verkoop van ABX BELGIUM Distribution.

GLS is actief in heel Europa met pakket- en expresdiensten en andere logistieke dienstverlening. Het bedrijf bestaat uit een netwerk van dochterondernemingen en partnerbedrijven, verspreid over 34 Europese landen. Binnen het GLS-systeem zijn 12 000 mensen actief, verdeeld over 31 centrale overslagplatforms en 645 depots. Dagelijks zijn zon 17 800 voertuigen op weg voor GLS. Het bedrijf vervoert op jaarbasis 290 miljoen pakketten voor in totaal 220 000 klanten in heel Europa. In het boekjaar 2005/2006 realiseerde GLS een omzet van ca. 1,5 miljard.

Met de overname van ABX BELGIUM Distribution wordt GLS meteen marktleider op de Belgische markt voor vervoer van pakketten en palletten. ABX BELGIUM Distribution heeft een jaaromzet van ongeveer 90 miljoen en telt ca. 650 werknemers. Er rijden vanuit de 9 regionale platformen dagelijks 560 vrachtwagens uit voor ABX BELGIUM Distribution.

Deze activiteiten passen volledig in de core business en de groeistrategie van GLS. Dit biedt gunstige perspectieven voor de werknemers, onderaannemers en klanten van ABX BELGIUM Distribution, dat meteen deel gaat uitmaken van een internationaal netwerk.

GLS zet de activiteiten in België verder onder de bestaande naam ABX BELGIUM Distribution. Het huidige businessmodel dat gebruik maakt van onderaannemers wordt behouden.

De feitelijke overdracht van de aandelen van ABX BELGIUM Distribution vindt nog voor het einde van het jaar plaats. Op dat ogenblik wordt het laatste hoofdstuk van het dossier ABX afgesloten.

Jannie Haek, Gedelegeerd Bestuurder NMBS-Holding: We hadden de opdracht om het dossier ABX af te ronden binnen een bijzonder ambitieuze timing. Het verheugt mij dan ook bijzonder dat deze laatste overdracht op een vruchtbare wijze kan gebeuren. De verkoop is een duidelijke win-win situatie waarbij wij volledig tegemoet komen aan alle verplichtingen die de Europese Commissie België had opgelegd.

""