Gemeente Epe


College ondersteunt EZC '84 met kunstgrasveld op sportcomplex Kweekweg te Epe

Burgemeester en wethouders van de gemeente Epe zijn bereid de locatie van voetbalvereniging EZC '84 op het sportcomplex Kweekweg te Epe te handhaven. Bovendien verleent de gemeente een financiële bijdrage aan de noodzakelijke vernieuwingen van het speelveld en de kleedkamers. De sportkantine die nu nog eigendom is van de gemeente, wordt aan EZC '84 overgedragen. Door dit collegebesluit wordt uitvoering gegeven aan een motie van de gemeenteraad van november 2005, waarbij het college werd verzocht om de vereniging in 2006 een structurele oplossing voor de langere termijn aan te bieden. Volgens B & W kan dit alleen maar wanneer ECZ '84 op de huidige locatie aan de Kweekweg blijft, de beschikking krijgt over een kunstgrasvoetbalveld en er voldoende financiële middelen voorhanden zijn om de gebouwen te renoveren.

Het college vraagt de gemeenteraad een principe-uitspraak te doen, zodat dit voorstel nader kan worden uitgewerkt. De Raads Informatie Markt hierover wordt gehouden op donderdag 11 januari 2007. De raad neemt een besluit op donderdag 25 januari 2007.

Het college stelt voor dat de voetbalvereniging het initiatief tot de vernieuwingen neemt en ook de verantwoordelijkheid draagt voor de uitvoering. De gemeente ondersteunt de bekostiging van het project in een verhouding zoals dat ook in vergelijkbare gevallen bij andere Eper sportverenigingen is gebeurd. Het college heeft het voornemen om aan het speelveld 66% van de investeringskosten bij te dragen en aan de kosten voor de kleedkamers 10%. Indien de vereniging inderdaad besluit tot de aanleg van het kunstgrasveld en de nieuwbouw van de kleedkamers, dan betekent dit volgens een eerste inschatting dat de gemeente ¤ 400.000,- bijdraagt op een totale investering van ¤ 900.000,-.

Normaal gesproken behoren sportkantines toe aan verenigingen. Binnen de gemeente is de kantine van EZC '84 echter de enige die nog eigendom is van de gemeente. Vandaar dat het college het aanvaardbaar acht deze gratis aan de club over te dragen. Vooral omdat de vereniging de kantine door zelfwerkzaamheid en geheel voor eigen rekening heeft opgeknapt. Aan de gemeentelijke ondersteuning worden nog wel nadere voorwaarden verbonden.

Toelichting
Het ontwikkelen van een accommodatieplan voor de voetbalvereniging EZC '84 maakt sinds 2002 deel uit van het Projectplan Accommodaties. Hierin heeft de gemeente een aantal te ontwikkelen accommodaties ondergebracht, zoals sportcentrum De Koekoek in Vaassen, de Prins Willem Alexanderhal in Epe en het Kulturhus in Oene. Bedoeling van dit plan is dat de gemeenteraad een integrale afweging kan maken van alle plannen. Daarom gelden voor alle plannen dezelfde projectstructuur en heeft de gemeenteraad in oktober 2005 voor alle accommodaties het financiële kader bepaald. Voor EZC '84 betekende dit dat er geen geld beschikbaar werd gesteld.

In november 2005 heeft de gemeenteraad unaniem een motie aanvaard, waarin het college werd verzocht om de vereniging in 2006 een structurele oplossing voor de langere termijn aan te bieden. De deelprojectgroep "Accommodatie EZC '84", bestaande uit bestuursleden van de vereniging en gemeenteambtenaren, heeft daarvoor onderzoek gedaan. De door de deelprojectgroep aangedragen oplossingen vergen een aanzienlijke investering die zonder een gemeentelijke investeringsbijdrage niet haalbaar is. Nu er in grote lijnen alternatieven zijn uitgewerkt voor een oplossing met betrekking tot sportcomplex Kweekweg, terwijl er geen middelen voorhanden zijn, vraagt het college de raad om daarover een principe-uitspraak te doen. Een dergelijke uitspraak is noodzakelijk om het initiatief verder te ontwikkelen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om EZC '84 naar sportpark De Wachtelenberg te verplaatsen; dit is echter niet gerealiseerd. Handhaving van de vereniging op sportpark Kweekweg betekent wel dat dit terrein gedurende langere tijd niet kan worden ingezet voor uitbreiding van het industrieterrein.