European Union



IP/06/1708

Brussel, 7 december 2006

De Commissie stelt voor de verkoop van interventiesuiker voor uitvoer toe te staan

Het Comité van beheer voor suiker stemde vandaag over een verordening van de Commissie om de verkoop van de resterende voorraden interventiesuiker voor uitvoer toe te staan. Verwacht wordt dat de maatregel nu door de Commissie in de komende dagen zal worden goedgekeurd. De nieuwe verordening heeft ten doel de resterende voorraden interventiesuiker waarvoor de maandelijkse opslagkosten zeer hoog zij, op te ruimen. In dat opzicht is de marktsituatie momenteel erg gunstig. De Europese Unie dient gebruik te maken van haar door de Wereldhandelsorganisatie verleende uitvoerrechten. De EU beschikt evenwel slechts over beperkte middelen voor uitvoerrestituties aangezien ingevolge de hervormingen die op 1 juli 2006 van kracht werden, een groot gedeelte van de begroting nu wordt besteed aan de compensatie van landbouwers voor de lagere suikerprijzen.

In tegenstelling tot hetgeen in sommige sectoren gebruikelijk is, werd voor suiker zelden een beroep gedaan op interventie. Sedert maart 2005 worden evenwel grote hoeveelheden suiker voor interventie aangeboden. Vóór de hervorming van de suikerregeling werd in twaalf lidstaten
1.878 miljoen ton door de interventiebureaus aangekocht. De openbare inschrijving voor de verkoop van de voorraden interventiesuiker bleken erg succesvol en 1 miljoen ton werd op de markt van de Gemeenschap verkocht. De resterende voorraden interventiesuiker bedroegen op 5 december 2006 in totaal 855.000 ton.

Met de komst van de "verse suiker" die in het verkoopseizoen 2006/2007 werd vervaardigd op de markt van de Gemeenschap, is de belangstelling voor de aankoop van interventiesuiker gedaald en op korte termijn wordt geen stijging van de vraag naar interventiesuiker verwacht.

Interventiesuiker moet evenwel worden opgeslagen met openbare middelen en de maandelijkse uitgaven voor deze opslag die uit de begroting van de Gemeenschap worden gefinancierd, zijn aanzienlijk. Afgezien van de kosten die de voorraden met zich meebrengen bestaat ook het gevaar dat de kwaliteit achteruitgaat hetgeen tot een aanzienlijke verhoging van de algemene uitgaven zou kunnen leiden.

De begrotingsmiddelen waarin was voorzien voor restituties voor suiker voor 2007 werden verlaagd in verband met de hervorming van de suikerregeling aangezien de middelen die voordien werden gebruikt voor uitvoersubsidies nu moeten worden aangewend voor de compensatie van de suikerbietentelers.

Om gebruik te maken van de (gesubsidieerde) uitvoermogelijkheden die door de WTO zijn toegestaan (jaarlijks mag 1.374.000 ton met uitvoerrestituties worden uitgevoerd) is de Commissie voornemens interventievoorraden voor uitvoer aan te bieden. De verkoop van interventiesuiker voor uitvoer zal de mogelijkheden van de suikerexporteurs van de Gemeenschap niet beperken. Eigenlijk zal dank zij de verkoop van interventiesuiker het door de WTO toegestane contingent ten volle kunnen worden benut (NB. Dit ligt aanzienlijk lager dan in de vorige jaren ten gevolge van het besluit van de EU om zich aan de uitspraak van een WTO-panel te houden).

Ondanks de opening van een openbare inschrijving voor de verkoop van interventiesuiker voor uitvoer blijven zowel de inschrijving voor de uitvoer "op de vrije markt" als de inschrijving voor de verkoop op de markt van de Gemeenschap verder van toepassing.

Hoe werkt de aanbestedingsprocedure:

Voor interventiesuiker geldt een vaste verkoopprijs van 632 euro/ton bij de opening van de inschrijving. De inschrijver doet een bod waarin de interventiepartij(en), de betrokken hoeveelheden en een bedrag aan uitvoerrestitutie zijn vermeld. Tijdens een bijeenkomst van het Comité van beheer voor suiker wordt een besluit getroffen in verband met de maximumrestitutie. Een inschrijver aan wie wordt gegund, koopt dan de interventiepartij(en) tegen deze vastgestelde prijs; hij moet voldoen aan alle verplichtingen met betrekking tot het afhalen van de suiker en heeft recht op een uitvoercertificaat voor de hoeveelheid waarvoor de uitvoerrestitutie is toegekend. Er is geen verplichting om de interventiesuiker zelf uit te voeren. De marktdeelnemer kan een equivalente hoeveelheid uitvoeren. .