Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
8 december 2006

Jaarconferentie EQUAL-project Participatie als Prioriteit

Verkwisting vrouwelijk talent in de wetenschap kost jaarlijks miljoenen

De Nederlandse universiteiten verkwisten per jaar meer dan 100 miljoen euro omdat zij vrouwelijke wetenschappers onvoldoende laten doorstromen naar hogere wetenschappelijke functies. In het carrièrepad van promovendus tot hoogleraar stroomt 92% van de vrouwen uit, terwijl dat percentage bij mannen slechts 50% bedraagt. Daarmee gaat kostbaar kapitaal verloren, zo concludeerde Annelies van der Horst aan de hand van berekeningen 'op de achterkant van een bierviltje'. Zij berekende tijdens de jaarconferentie van het EQUAL-project Participatie als Prioriteit op 7 december niet alleen wat de uitstroom per cohort kost, maar ook dat er nog aanzienlijke economische winst te behalen is als het vrouwelijk potentieel beter benut zou worden.

De jaarlijkse conferentie is één van de activiteiten van het EQUAL-project Participatie als Prioriteit. Dit jaar werd de participatie van vrouwen in de wetenschap beschouwd op basis van economische principes. Op grond van hun deskundigheid en ervaring kunnen veel meer vrouwen actief zijn als hoogleraar, universitair hoofddocent en op andere belangrijke posities in de wetenschap. Dit komt deze vrouwen zelf èn de diversiteit van de wetenschap ten goede. Bovendien is het een 'return on investment' van het geld, de tijd en de energie die aan de opleiding en ontwikkeling van deze talentvolle vrouwen zijn besteed.

De conferentie werd geopend door Directeur Generaal Cultuur en Media J.A. van Kranendonck. Marleen Cremers van regionaal economisch onderzoeksbureau E,til belichtte de business case van onderbenutting en voortijdige uitval. Een good practice vanuit het bedrijfsleven werd gepresenteerd door Josefine van Zanten (Global Head of Diversity and Inclusiveness van Shell International) Na deze presentaties werd onder leiding van Tweede Kamerlid Jet Bussemaker een 'open chair' discussie gevoerd. Alle discussiedeelnemers waren het eens dat de onderbenutting van vrouwelijk talent een enorme verkwisting is én dat de kwaliteit van de wetenschap wint bij meer diversiteit. Men is, ook zonder - verdere - kwantitatieve onderbouwing, overtuigd van de noodzaak tot verandering. Oplossingen dienen in veel verschillende richtingen gezocht te worden. Investering in talentmanagement en alternatieve carrièrepaden binnen universiteiten en wetenschapsinstellingen zijn hard nodig om vrouwen binnen te houden en nieuw vrouwelijk en allochtoon talent aan te trekken.

In het EQUAL-project 'Participatie als Prioriteit' zijn de belangrijkste organisaties vertegenwoordigd die samen veranderingen kunnen bewerkstelligen: het Ministerie van OCW, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de VSNU, VU-Windesheim, de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), het IIAV, het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren, GAIA, Netwerk van Vrouwen in de Aardwetenschappen en de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft. Geleid vanuit het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht, werkt dit consortium nog tot eind 2007 aan doorstroming van vrouwen in de wetenschap door gezamenlijke acties en activiteiten. Deze acties zijn zowel gericht op de beleidsmakers en besluitvormers in de wetenschappelijke instellingen (onderzoek en cultuurbeïnvloeding), als op de vrouwelijke wetenschappers (mentoring, coaching en ambassadeursnetwerken).

Onlangs kende Minister van der Hoeven een subsidie van een miljoen euro toe aan het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren, waarvan 140.000 euro bestemd is voor samenwerking binnen het EQUAL-project. Dit bedrag wordt geïnvesteerd in de opzet van een gezamenlijk webportaal, waarop alle informatie over vrouwen in de wetenschap is verzameld, zoals onderzoek, best practices en evenementen. De subsidie is ook bedoeld voor gezamenlijke aanvragen van vervolgprojecten gericht op de aansluiting van Nederland bij Europese en internationale ontwikkelingen. Tot slot is een aanzienlijk deel bestemd voor de organisatie van een meerdaags Internationaal Festival on Women and Science dat in oktober 2007 in Maastricht plaatsvindt.

Noot voor de pers:
Meer informatie over het project: www.participatiealsprioriteit.nl Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij drs. Annelies van der Horst, projectleider, tel. 043 388 2686, e-mail a.vanderhorst@cgd.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/