Rubens en Elstar winnen Appelsmaaktest 2006

Reed business information

De Rubens van The Greenery en de Elstar van Fruitmasters zijn de winnaars geworden van de Vakblad Agf Appelsmaaktest 2006. De twee rassen lieten de Jazz, de Kanzi, de Jonagold en de Topaz achter zich in een peiling onder ruim tweehonderd Nederlandse consumenten. De Rubens en de Elstar scoorden goed op zowel smaak als schil, structuur en uiterlijk.

Met enige regelmaat claimen afzetorganisaties de lekkerste appel binnen de eigen gelederen te hebben. Maar wie van hen heeft nu eigenlijk gelijk? Vakblad Agf besloot daarom zelf een test te organiseren om zo een helder beeld van de smaakbeleving in Nederland te krijgen. Aan de test namen ruim tweehonderd doorsnee consumenten deel. Jong en oud, man en vrouw en woonachtig door het hele land. Daarbij werd gekozen voor een zestal appelen die ongeschild moesten worden geproefd. Twee nieuwe rassen uit Nederland: Kanzi (Fruitmasters) en Rubens (The Greenery). Eén nieuw ras geteeld in Frankrijk: Jazz (Enzafruit New Zealand). Eén biologisch ras: Topaz (Coöperatie Pure and Tasty). En twee traditionele Hollandse rassen: Jonagold (The Greenery) en Elstar (Fruitmasters). De bedrijven achter de zes rassen zorgden zelf voor de aanlevering van de testappelen.

Ieder ras eigen doelgroep
De smaaktest leidde tot verrassende resultaten. Want hoewel de resultaten per appelras dicht bij elkaar lagen, moest de winst worden gedeeld door de nieuwe Rubens en de traditionele Elstar. De beoordelingen van beide appelrassen ontliepen elkaar amper en de twee appelsoorten mochten op eenzelfde eindcijfer rekenen. Opvallend is daarbij wel dat Rubens vooral wordt gewaardeerd vanwege de stevigheid van de appel en de zoet/zure smaak, terwijl Elstar juist scoort op de zachte schil en structuur en de meer neutrale smaak. Twee totaal verschillende appelen dus, die desondanks beide goed scoren. Maar ook de andere appelen werden zeer hoog gewaardeerd. Opvallend genoeg haalden alle rassen een voldoende. Zo heeft de biologische Topaz in het oosten van het land aanzienlijk meer fans dan in het westen, blijken jonge vrouwen een liefhebber te zijn van Jazz en Kanzi, scoort Jonagold goed bij mannen onder de 35 jaar en houden mannen over het algemeen ook meer van zure appelen. Wel lagen de beoordelingen per persoon soms ver uit elkaar. Waarmee andermaal werd aangetoond dat 'de ideale appel' eigenlijk niet bestaat. Weliswaar scoorden Rubens en Elstar in deze test beter dan de concurrentie, de smaakbeleving onder Nederlandse consumenten is en blijft bijzonder breed. Bovendien is een en ander sterk afhankelijk van de tijd van het jaar en de herkomst van de appel. Waardoor ieder ras gedurende het jaar op zijn eigen doelgroep lijkt te kunnen rekenen en 'oud' en 'nieuw' dus goed naast elkaar kunnen bestaan.

Deskundigen kiezen Jazz
Het was de eerste keer dat Vakblad Agf een dergelijke smaaktest organiseerde. Dit gebeurde in samenwerking met weekblad Groenten & Fruit die de appelen zelf gelijktijdig liet testen door een panel met deskundigen. Naast de eerder genoemde rassen werden in die test ook de Rembrand en de Braeburn meegenomen. Het panel, bestaande uit onder meer een appelteler, een veilingmedewerker en de Beste Groenteman van Nederland, koos uiteindelijk de Jazz van het Belgische appelbedrijf Enzafruit New Zealand uit als de winnaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jacco Strating, coördinator Appelsmaaktest 2006

+31 (0)70 4415647 of Jacco.strating@reedbusiness.nl Fotomateriaal is op aanvraag beschikbaar