Project Gemeente Westland

dichterbij
Zorgtuinderij in Westland een stap dichterbij
Publicatiedatum: 08-12-2006

Als alles volgens plan verloopt, kan er voor de zomer van 2007 een definitief besluit vallen over de vestiging van een zorgtuinderij in Westland. Op zon tuinderij kunnen oudere Westlanders onder begeleiding zinvolle werkzaamheden uitvoeren en met elkaar de dag doorbrengen. Uit een locatiestudie is gebleken dat een boerderij met opstallen aan de Heulweg 34 in Wateringen een kansrijke locatie is voor een zorgtuinderij.

In reactie op een verzoek van enkele particulieren heeft gemeente Westland het initiatief genomen om met partners te onderzoeken of er behoefte is aan een zorgtuinderij in Westland. Nu die behoefte er blijkt te zijn en er ook locatie beschikbaar is, kan een haalbaarheidsstudie plaatsvinden.
Bij dit project werken gemeente Westland, stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest en stichting Woningcorporatie Wateringen nauw met elkaar samen. Zij hebben op 7 december een overeenkomst ondertekend, waarin zij afspreken dat zij een haalbaarheidsstudie gaan uitvoeren om tot realisatie van een zorgtuinderij op de locatie Heulweg te komen. Het is de bedoeling dat Pieter van Foreest de noodzakelijke zorg levert en de Woningcorporatie Wateringen het huisvestingsaspect voor haar rekening neemt.

Ouderen blijven langer vitaal als ze iets om handen hebben. Door lichte werkzaamheden blijven lichaam en geest langer jong. Dat kan er toe bijdragen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, of minder zorg nodig hebben. De zorgtuinderij is bedoeld voor oudere Westlanders die al wel wat problemen hebben met hun gezondheid, maar voor wie de stap naar het verpleeghuis nog te groot is. Om de zorg voor familieleden en verzorgers te verlichten, kunnen ze straks af en toe een dagje doorbrengen op de zorgtuinderij. Een mogelijkheid die ook goed aansluit op de uitgangspunten van de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) die in 2007 van kracht wordt.