Gemeente Den Helder

03-12-2006 Lisette carlebur, veelbelovend violiste

Je hoefde vrijdagavond Lisette Carlebur niet eens te kennen om er snel achter te komen wie de winnaar was van de Kristalhelder Jong Talentprijs 2006: de mooie zwarte jurk met glimmertjes, de rode konen op haar wangen, de trotse blikken die af en toe de zaal in werden geworpen, gouden schoentjes en uiteraard haar prachtige vioolspel verraadden de jonge violiste al snel.
Samen met de vioolgroep van Triade speelde Lisette ter gelegenheid van de prijsuitreiking de sterren van de hemel en daarmee liet ze zien dat ze terecht in aanmerking kwam voor deze prijs voor Helders jong talent.

stralend
De 10-jarige violiste is volgens de stichting Kristalhelder zeer talentvol. Ze volgt bij Triade lessen van de Finse viooldocent Jussi Paananen. Bij de eerste ontmoeting maakte zij op hem een positieve indruk door haar stralende ogen en haar enthousiasme om net zo mooi te willen spelen als de artiest die ze bij een concert op de televisie had gezien. Daarna is Lisette op een heel natuurlijke wijze gegroeid en zijn er goede uitdagingen om zich als violiste verder te ontwikkelen.

schitteren
Twaalfhonderdvijftig euro ontving Lisette van Kristalhelder. Maar ja, die zou ze eenmaal uitgegeven - volgens cultuurwethouder Linda Rose Smit later waarschijnlijk wel zijn vergeten. Om nog lang aan deze dag terug te kunnen denken kreeg ze daarom ook nog eens prachtige juwelen van Swarovski. Om tijdens haar optredens nog meer kunnen schitteren!

De wethouder bleek nieuwsgierig naar wat Lisette van dat alles vond, en knoopte daarom een gesprekje met haar aan:

Twaalfhonderdvijftig euro! Voel je je nu rijk?
Best wel!

Wat ga je doen met al dat geld?
Nou, ik ga misschien een paar lessen volgen bij Emmy Verhey. Of bij een ander bekend iemand in Hilversum.

Wat vinden je klasgenootjes ervan dat je viool speelt?Ze vinden het wel mooi maar ze snappen er niet veel van

Vind je dat leuk, al die optredens?
Ja, ik vind het leuk als er veel mensen luisteren.

Wat vind je er eigenlijk van dat je in Den Helder zon prijs kunt winnen?
Wel leuk maar niet echt heel belangrijk. Ik speel niet alleen voor een prijs.

Zijn er volgens jou nog meer kinderen die ervoor in aanmerkingen zouden komen?J
awel, Fransien en Pauli (de kinderen van de vioolleraar red.), die oefenen ook bijna elke dag. En Tess, mijn klasgenootje. Die kan heel goed pianospelen. En Nathalie is heel goed in ballet. Er zijn best veel kinderen die hard hun best doen.

De al wat oudere kinderen kunnen ieder jaar meedoen aan een Rondje Cultuur. Ze kunnen dan een kijkje nemen in de schouwburg, bij Triade, het Reddingmuseum of de bibliotheek. Zou dat ook iets zijn voor kinderen van de basisschool?
Ik denk het wel. Dan komen er misschien nog meer kinderen op vioolles.

Moet je nou altijd heel voorzichtig zijn met je handen? Als er wat mee gebeurt kun je geen viool meer spelen
Ja, ik moet voorzichtig zijn als ik bijvoorbeeld over balken loop. Toch klim ik ook wel eens in een boom hoor. Maar wel altijd heel voorzichtig. Mijn handen zijn heel kostbaar!