Stopzetting onderhandelingen Turkije nadelig voor handel

Vereniging vno-ncw

DEN HAAG, 08 DECEMBER 2006 - Stopzetting van de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU zal direct negatief uitwerken op de handels- en investeringsrelatie met dat land. Dat is reden tot zorg. Dat stelt Hans Zwarts, de voorzitter van de Dutch Trade Board (DTB), het publiek-private samenwerkingsverband op het gebied van internationaal ondernemen.
Als gevolg van het EU-perspectief groeit de Nederlandse handel met Turkije nu spectaculair: 24% op jaarbasis in de eerste helft van 2006. De Turkse economie vertoont een sterke groei en ook buitenlandse investeringen laten een sterk stijgende lijn zien. Dat versterkt de basis in Turkije om politieke en economische hervormingen door te voeren die noodzakelijk zijn om tot de EU te kunnen toetreden. Turkije is één van de drie landen waarop de DTB zijn focus heeft gericht.
De DTB toonde zich in haar bijeenkomst eerder deze week meer in brede zin bezorgd over de toenemend naar binnen gerichte houding in Europa en Nederland. Juist Nederland heeft baat bij openheid, vindt de DTB. Bijna 40% van het Nederlandse bruto nationaal produkt wordt in het buitenland gegenereerd; de afgelopen jaren is 90% van onze groei te danken aan onze buitenlandse handel en investeringen. Daarbij speelt de Europese markt een uitermate belangrijke rol, omdat daar 80% van de Nederlandse export heen gaat.