Nederlandse Hartstichting

Hart- en vaatziekten voor mannen niet langer doodsoorzaak nummer 1

8-12-2006

Dalende trend sterfte hart- en vaatziekten zet door

In 2005 zijn minder mannen gestorven aan hart- en vaatziekten dan aan kanker, vooral in de leeftijd tussen 40 en 84 jaar. In de totale bevolking zet de dalende trend van sterfte aan hart- en vaatziekten zich voort. "Dit succes is te verklaren door preventieve maatregelen, sneller ingrijpen, hoogwaardige behandelmethodes en betere medicatie", aldus Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting.

Het aantal mannen overleden aan kanker (21.241) is bijna gelijk aan het aantal mannen overleden aan hart- en vaatziekten (21.110). Mannen in de leeftijd tussen 40 en 84 jaar overlijden zelfs vaker aan kanker (18.568) dan aan hart- en vaatziekten (16.202). De daling in sterfte aan hart- en vaatziekten is het resultaat van meer aandacht voor preventie en de verbeterde behandeling in de acute en chronische fase, op basis van nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. De Hartstichting heeft hieraan bijgedragen door jarenlange financiering van topwetenschappelijk onderzoek, het geven van voorlichting en het initiëren van verbeteringen in preventie en zorg.

Ondanks de positieve resultaten is het werk van de Hartstichting nog lang niet klaar. In 2005 stierven 44.119 personen (gemiddeld 121 personen per dag) aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Op zowel preventief gebied (overgewicht, roken), als op het gebied van acute hulpverlening is nog veel te bereiken. De overleving na een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis is op dit moment laag: tussen de 5 en 10%. Uit een onderzoek uitgevoerd door de afdeling cardiologie van het AMC blijkt dat de overleving in Noord-Holland na een plotselinge hartstilstand in tien jaar tijd is toegenomen van 9% naar 17%. Bij gebruik van de Automatische Externe Defibrillator (AED) verlaat 25% levend het ziekenhuis. Verdere toename van de overleving is te bereiken door meer en snellere reanimatie door omstanders en het inzetten van een AED.

De Hartstichting begint volgend jaar een meerjarenprogramma gericht op de hartstilstand. Een onderdeel hiervan is een publiekscampagne in 2007 met als doel de Nederlandse bevolking meer bewust te maken van het feit dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van overlijden aan hartstilstanden in de woon-, werk - en recreatieve omgeving.

NOOT VOOR DE REDACTIE (