Gemeente Dordrecht


---

Energieadvies op maat

Advies, energiebox en klussendienst

Karin Notenboom

Dordtenaren krijgen vanaf januari 2007 energieadvies op maat. Het gelijknamige project start met een proef in Oud-Krispijn, gericht op huishoudens met een minimuminkomen. Minder energie gebruiken is immers goed voor het milieu én de portemonnee. In het kader van de gemeentelijke milieudoelstellingen wordt een publiciteitscampagne voorbereid gericht op energieadvies voor alle inwoners. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft groen licht gegeven voor het project. Aanleiding is het debat in de gemeenteraad over energiebesparing gericht op mensen met een minimuminkomen. Als de proef succesvol is, wordt het aanbod toegankelijk voor alle inwoners met een minimuminkomen. De verwachting is dat per huishouden jaarlijks circa ⬠150 bespaard kan worden.

'Energie op maat' maakt gebruik van de Nationale Bespaartest; een reken- en adviesprogramma van Milieu Centraal en het NIBUD. Het advies gaat over het gebruik van huishoudelijke apparaten, gedrag en kleine doe-het-zelf maatregelen. Door een vragenlijst in te vullen, ontstaat er inzicht in besparingsmogelijkheden voor een huishouden.

Mensen met een minimuminkomen die meedoen aan de pilot, krijgen een Energiebox uitgereikt. Gerelateerd aan de uitkomst van het energieadvies kunnen zij hiermee tochtstrips, spaarlampen, tijdschakelaars of andere energiebespaarders aanschaffen tot maximaal ⬠40,-. Voor het uitvoeren van technische maatregelen staat straks een klussenteam klaar. Mensen kunnen dus hulp krijgen bij het aanbrengen van bijvoorbeeld isolerende radiatorfolie.

"De spaarlampenmotie van GroenLinks heeft ons uitgedaagd om meer te bieden dan het uitdelen van spaarlampen alleen", vertelt wethouder Sociale Zaken Hans Spigt. "Energie op maat biedt mensen gericht advies én praktische hulp, zodat zoveel mogelijk mensen hun gedrag zullen aanpassen. Zeker voor mensen die moeten rondkomen van een minimum, is dat zeer welkom. Tal van organisaties, zoals de woningcorporaties, ENECO, Weizigt NMC, GGD Zuid-Holland-Zuid, Stichting SlimLicht en Milieu Centraal werken mee. Er is dus breed draagvlak en de kans dat mensen op het programma gewezen worden, neemt hiermee toe".

Energie op maat is slechts één van de vele regelingen voor Dordtse minima. Het Servicecentrum van NME Weizigt gaat de proef uitvoeren. Daar opende onlangs het Energieloket Zuid-Holland (www.energieloketzuidholland.nl) met daarop een gratis energiescan.

Redactie
Karin Notenboom
Afdeling Communicatie

telefoon (078) 639 69 08

Informatie