SGP


05 - 12 - 06 | Begrotingsbehandeling LNV

Dierenwelzijn
MdV! Anders dan andere keren stond in de achterliggende campagne het thema dierenwelzijn centraal. Terecht, want dierenwelzijn staat bij de SGP altijd hoog in het vaandel. Wij zien dat vanuit het bijbelse gegeven dat de mens rentmeester is over Gods schepping. Daarom moeten boeren goed voor hun dieren zorgen. Dat wil naar de mening van mijn fractie niet zeggen dat mensen geen dieren mogen houden voor de productie van vlees of melk. Dat mag wel en daar mogen zij ook geld aan verdienen. We moeten niet doen alsof boeren een onethisch beroep uitoefenen. Integendeel!
Wel vindt ook de SGP-fractie dat de intensivering van de veehouderij op sommige punten doorgeschoten is. De SGP heeft zich beijverd om die ongewenste situaties te wijzigen en doet dat nog steeds. Zo worden legbatterijen verboden per 2012; is er groepshuisvesting gerealiseerd; worden er visgeleidingssystemen aangebracht bij waterkrachtcentrales, etc.
Zo vindt de SGP-fractie ook dat het onverdoofd castreren van biggen moet worden verboden. Ook hier wordt ten onrechte gesuggereerd dat de SGP daar geen enkele moeite mee zou hebben. Dit moet echter wel in Europees verband gebeuren en er is zicht op dat dit in 2009 gaat lukken. De SGP-fractie vraagt dan ook aan de minister zich in te spannen om deze datum te halen. Het verdoofd casteren lijkt geen oplossing te zijn. De verdoving zelf brengt veel stress met zich mee en is ook pijnvol. De napijn wordt niet behandeld met een verdoving en de ingreep zelf blijft bestaan.
Een eenzijdig verbod in Nederland leidt tot een grote kostenstijging bij de Nederlandse varkenshouderij waardoor de productie zich verplaatst naar andere landen waar minder strenge dierenwelzijnseisen gelden. Daarmee zou het dierenwelzijn pas écht een slechte dienst worden bewezen! Een eenzijdig verbod is uitsluitend mogelijk als we vlees van gecastreerde varkens bij de Nederlandse grens zouden kunnen weren.

Begroting
Omdat het vandaag 5 december is en de minister in eerdere overleggen suggereerde dat de LNV-begroting een hoog âSinterklaasâ-gehalte zou hebben, heb ik de begroting verwachtingsvol gelezen. Nu heb ik nooit in Sinterklaas geloofd, maar wél in uitspraken van deze minister, die ik zeer waardeer. Ik heb dan ook met veel genoegen kennisgenomen van de 105 miljoen euro voor de verduurzaming van de glastuinbouw. Echter, op twee punten zou ik graag meer geld vrij willen maken. Dat betreft de verduurzaming van de Noordzeevisserij en de investeringsregeling voor jonge boeren.

Noordzeevisserij
De Noordzeevisserij is op een cruciaal moment in haar bestaan terechtgekomen. Door voortdurende verlaging van de TACâs en quota en door de stijgende brandstofprijzen worden grote verliezen geleden. De omschakeling naar een levensvatbare en duurzame kottersector moet door de overheid krachtig worden ondersteund. Het geld zal vooral moeten komen in het kader van het Europese Visserij Fonds. De SGP-fractie heeft bij de Algemene beschouwingen in 2005 een motie ingediend om vanuit het FES (Fonds Economische Structuurversterking) geld vrij te maken, ik sprak toen over 10 miljoen euro, voor verduurzaming van de Noordzeevisserij. In de begroting is nu structureel 7 miljoen euro vrijgemaakt. Mijn fractie hecht eraan dat er toch 10 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor de verduurzaming van de visserij. Het gaat dan immers niet alleen om de ontwikkeling van de pulskor, maar ook om andere innovaties en aanpassingen in de boomkor- en garnalenkottersector. Een concrete suggestie is om met dit geld in samenwerking met de banken âgroenfinancieringâ mogelijk te maken. Graag reactie daarop.
De dekking wordt gevonden in een vermindering van de post Recreatie om de stad. De SGP-fractie vindt de 16.000 hectare landbouwgrond die moet worden verworven erg veel. Om die reden wil mijn fractie de bijna 55 miljoen euro met 3 miljoen verminderen.

Jonge boeren
Het tweede punt waar de SGP een wijziging op wil, betreffen de bedrijfsovernames. De subsidieregeling jonge agrariërs blijkt in een grote behoefte te voorzien. Bij elke openstelling blijken echter veel jonge agrariërs (opnieuw) teleurgesteld te worden. Tot mijn verbazing is er maar 1,5 miljoen euro structureel gereserveerd voor de regeling. Mijn vraag is waarom dit bedrag zo laag is. Wij zijn blij dat provincies bereid zijn bij te dragen, maar dit mag er toch niet toe leiden dat de Rijksoverheid zich terugtrekt? Bovendien geeft dit een verkeerd signaal naar de provincies. Daarom heeft mijn fractie een amendement ingediend om 3 miljoen euro extra toe te voegen (mogelijk in combinatie met cofinanciering) om in de vraag te voorzien. De benodigde 3 miljoen euro wil mijn fractie weghalen bij het gereserveerde bedrag voor de ontpoldering Westerschelde. Aangezien er nauwelijks sprake is van vrijwillige verkoop van landbouwgrond voor de ontpoldering, zal de gereserveerde 9,3 miljoen euro in 2007 hieraan niet besteed kunnen worden. Daar komt bij dat de SGP tegen ontpoldering van goede landbouwgrond is en een meerderheid in de Kamer zich heeft uitgesproken tegen onvrijwillige landbouwgrondverwerving ten behoeve van ontpoldering.
Naast de ontpoldering van de Westerschelde vindt mijn fractie ook dat de ontpoldering van de Zuiderdieppolder op Goeree-Overvlakkee moet worden heroverwogen. Graag een reactie.
Tenslotte wil ik ten aanzien van de binnenvisserij vragen of de aalherstelplan in overleg met de sector wordt vormgegeven. Begrotingsbehandeling LNV