European Union



IP/06/1717

Brussel, 8 december 2006

Concentraties: Commissie keurt geplande overname Danka door Ricoh goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening toestemming verleend voor de geplande overname van de Europese activiteiten van het Britse Danka, een groothandelsdistributeur in kantoorapparatuur, door het Nederlandse Ricoh. Na onderzoek van de operatie heeft de Commissie besloten dat de operatie de daadwerkelijke mededinging in de EER of een wezenlijk deel ervan niet significant zal belemmeren.

Ricoh is een Nederlandse dochteronderneming van het Japanse Ricoh Ltd, dat wereldwijd actief is in de productie en distributie van kantoorapparatuur, pc's en aanverwante materialen en diensten. De activiteiten van Ricoh op het gebied van kantoorapparatuur bestaan vooral uit de productie en distributie van kopieermachines, printers en faxapparaten.

Danka is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde groothandelsdistributeur in kantoorapparatuur, zoals kopieermachines, faxapparaten en printers. Daarnaast levert het ook de nodige ondersteunende diensten en materialen in een aantal Europese landen. Het bedrijf is hoofdzakelijk actief in Europa en de Verenigde Staten. De transactie betreft enkel de Europese activiteiten van Danka.

De belangrijkste overlapping in de activiteiten van de beide ondernemingen betreft de groothandelsdistributie van kopieermachines. Het onderzoek van de Commissie heeft aangetoond dat de horizontale overlappingen tussen de activiteiten van Ricoh en Danka beperkt zijn en dat ze na de geplande overname voor alle betrokken producten nog steeds met meerdere grote, daadwerkelijke concurrenten te maken zullen krijgen.

De klanten zullen voor de aankoop van hun kantoorapparatuur uit een groot aantal andere leveranciers kunnen blijven kiezen. Het marktonderzoek van de Commissie heeft ook aangetoond dat geen van Ricoh's concurrenten afhankelijk is van de distributie van Danka. De Commissie heeft vastgesteld dat de markt voor groothandelsdistributie van kopieermachines volwassen en zeer concurrerend is. Meer informatie over deze zaak zal te vinden zijn op: http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m88.html#m_44 34