Gemeente Heerenveen


---


---

Contracten huishoudelijke hulp getekend

Vijftien zorgaanbieders hebben op 8 december 2006 een contract met de gemeenten Heerenveen en Skarsterlân ondertekend voor de levering van huishoudelijke ondersteuning. Inwoners die vanaf 1 februari hulp bij het huishouden aanvragen, kunnen een keuze maken uit deze organisaties. Mensen die nu al thuiszorg krijgen van een gecontracteerde aanbieder, kunnen ook in 2007 hulp blijven ontvangen van hun huidige thuiszorginstelling.

Vanaf 1 januari 2007 wordt de WMO ingevoerd. Na een overgangsperiode van een maand nemen de gemeenten op 1 februari de taak en verantwoordelijkheid over die in het huidige stelsel van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) door het zorgkantoor wordt uitgevoerd. Het WMO-beleid in de gemeenten Heerenveen en Skarsterlân is door nauwe onderlinge samenwerking tot stand gekomen. De gemeenten zijn wel afzonderlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het nieuwe beleid. Ook hebben Heerenveen en Skarsterlân gezamenlijk aanbesteed. De gemeenten hebben ervoor gekozen alle zorgaanbieders (die voldoen aan de gestelde eisen) een contract aan te bieden en de keuze over te laten aan de cliënt. Dit proces is op een goede en zorgvuldige manier verlopen naar tevredenheid van zowel de gemeente Heerenveen en Skarsterlân als ook de zorgaanbieders.

Optimale keuze voor cliënten
Alle vijftien zorgaanbieders waren aanwezig voor het ondertekenen van het raamcontract, hulp bij de huishouding WMO. Allereerst bepaalde de notaris door middel van een loting de volgorde van opsomming. Deze volgorde is straks terug te vinden op het aanvraagformulier voor huishoudelijke hulp. Vervolgens vond de contractondertekening plaats in aanwezigheid van wethouder Coby van der Laan van de gemeente Heerenveen en wethouder Gerard Hemmes van de gemeente Skarsterlân. De beide wethouders benadrukten in hun toespraak dat de cliënten op deze manier een optimale keuze hebben. Ze mogen zelf bepalen van welke aanbieder zij zorg willen ontvangen. Voor de aanbieders ligt er de taak om zich op kwaliteit te onderscheiden van de andere aanbieders. Na de officiële ondertekening van de contracten hebben alle vijftien aanbieders op symbolische wijze hun handtekening gezet onder een speciaal gemaakte, vier meter lange raamovereenkomst huishoudelijke hulp WMO.

Inwoners van de gemeenten kunnen vanaf 1 februari kiezen uit de volgende zorgaanbieders (lijst volgens loting):
- Samenzorg Thuiszorg en Kraamzorg Noord-Nederland (Stichting Samenzorg Diensten), met Samenzorg CV als onderaannemer

- Thuiszorg Zuidwest Friesland
- Stichting Zorgbedrijf Nederland, met Argo als onderaannemer

- Hof en Hiem

- Zorggarant Thuiszorg, met Aardema Thuiszorg als onderaannemer

- Thuiszorg De Friese Wouden

- Thuiszorg Groningen

- Talant Zorg en Ondersteuning
- Hulp in Huis

- Icare, met Stichting Particura als onderaannemer

- Zorgkompas

- Zorggroep Noorderbreedte, met Thuiszorg Perfect als onderaannemer en Thuiszorg Het Friese Land als combinant

- Zorggroep Sint Maarten

- Zorgcentra Moerborch
Thuiszorg Dienstencentrale


---