AutoRai

Volkswagen Passat R36 viert wereldpremière op Essen Motor Show

(12/8/2006)
Op de Essen Motor Show, die nog tot en met 10 december duurt, heeft Volkswagen het sportieve topmodel van de Passat-reeks gepresenteerd: de R36. Het kernpunt hiervan is een 300 pk sterke, direct ingespoten V6. Het hoge vermogen wordt via een DSG-versnellingsbak en 4MOTION (permanente vierwielaandrijving) op de weg gebracht. De Passat R36 wordt in de zomer van 2007 leverbaar als Limousine en als Variant. De Volkswagen Passat R36 is de sterkste Passat ooit. Dit dankt hij aan de direct ingespoten V6 met een inhoud van 3,6 liter. Deze 300 pk sterke benzinemotor heeft standaard de sportieve DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling. Deze transmissie kan handmatig geschakeld worden, maar functioneert desgewenst ook als automaat. In combinatie met de standaard permanente vierwielaandrijving (4MOTION) leidt dat tot een sprint van 0-100 km/h in 5,6 seconden (Variant 5,8 seconden). Daarmee is de Passat R36 de snelste sprinter binnen het huidige Volkswagen-gamma. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h.

Individual
De R-modellen staan bij Volkswagen voor een maximale dosis sportiviteit. De Volkswagen Passat R36 is na de Golf R32 het tweede R-model dat in serieproductie gaat. Net als de Golf R32, is ook de Passat R36 ontwikkeld door de specialisten van Volkswagen Individual. Dat komt niet alleen onderhuids tot uiting, maar ook in het exterieur. De Passat R36 is bijvoorbeeld te herkennen aan de grote voorbumper met extra luchtinlaten, maar ook aan de in mat chroom uitgevoerde V-vormige Volkswagen-grille en de 18 inch lichtmetalen velgen met 235/40-banden. Beide R36-modellen hebben een subtiele achterspoiler (bij de Limousine aan het uiteinde van het kofferdeksel, bij de Variant bovenaan de achterklep). Deze spoilers zorgen voor extra neerwaartse druk bij hoge snelheden. Verder is zowel de Limousine- als de Variant-uitvoering van de Passat R36 te herkennen aan de sideskirts, de verbrede wielkasten en de twee uitlaatpijpen. Daarbij is het typische R36-karakter ook terug te vinden in details. Zo zijn de remklauwen blauw gelakt en de achterlichten donker uitgevoerd. Het R36-logo is terug te vinden in de grille en op de achterklep.

Sportief
Vanzelfsprekend heeft Volkswagen Individual ook veel aandacht besteed aan het interieur. Het Engine Spin-motief rond de instrumenten en op de middenconsole springt daarbij gelijk in het oog en dat geldt ook voor de in RVS uitgevoerde pedalen en voetsteun. Uiteraard is de R36 uitgevoerd met een sportstuur. Dit stuur biedt dankzij de leren bekleding niet alleen optimale grip, maar het is ook multifunctioneel met bedieningsknoppen voor bijvoorbeeld audio en telefoon. Andere typische R36-details zijn de gedeeltelijk met leer beklede, elektrisch verstel- en verwarmbare sportstoelen, de verwarmbare buitenste zitplaatsen van de achterbank en de in aluminium uitgevoerde dorpellijsten met R36-logo. Als optie zijn sportstoelen met elektrisch instelbare zijwangen beschikbaar. Met deze extra instellingsmogelijkheid is ongeacht het postuur van bestuurder en passagier een nog individuelere en sportievere zitpositie mogelijk.

De Passat R36 wordt in de zomer van 2007 in Nederland verwacht. De Limousine en de Variant worden tegelijkertijd leverbaar. De prijzen worden op een later tijdstip bekend gemaakt.