Gemeente Den Helder

08-12-2006 Ook provinciegeld voor herinrichting haven
Maandag 27 november hebben Provinciale Staten ingestemd met een subsidie van
6.750.850,- voor de herinrichting van de haven. De gemeenteraad van Den Helder had op 4 oktober al haar goedkeuring gegeven en eenzelfde bedrag beschikbaar gesteld voor dit plan. De totale financiering is nu rond.
Het geld is bestemd voor drie belangrijke projecten: renovatie en verbreding van de Onderzeedienstkade, verbreding van de Visserijkade en realisatie van een aanlegvoorziening voor de zeegaande watersport. Deze projecten moeten vóór SAIL 2008 opgeleverd zijn. Door de herinrichting krijgt de werkgelegenheid in de watergebonden bedrijvigheid, offshore en de waterrecreatie een extra stimulans. Én het is goed voor het toeristisch imago van Den Helder.

Groei haven
De haven van Den Helder groeit de laatste jaren flink. Dit heeft vooral te maken met de groei van de logistieke dienstverlening van de offshoresector. In 2005 nam deze activiteit met bijna 24 procent toe. Dit jaar kwam daar nog eens 11 procent bij. De verwachting is dat de komende jaren ook de offshore windenergiesector ruimte gaat vragen op de kades. De huidige kaderuimte is te beperkt om al deze groei aan te kunnen.

Subsidie provincie
De provinciale subsidie komt vanuit het actieprogramma Water als Economische Drager (WED). Doel van dit actieprogramma is het vergroten van de economische potenties van water en richt zich op recreatie en toerisme, watergebonden bedrijvigheid en goederenvervoer over water.