Coulanceregeling voor cliënten met ziektewetuitkering

Uwv

http://www.uwv.nl

Coulanceregeling voor cliënten met ziektewetuitkering

Door het gebruik van een verkeerde tabel is er dit jaar te weinig premie ingehouden op de ziektewetuitkeringen. Hierdoor hebben cliënten te hoge netto bedragen gekregen. Cliënten die inmiddels weer aan het werk zijn, hoeven de te weinig ingehouden bedragen niet terug te betalen.
Mensen die langer dan 230 dagen ziek zijn, zien de aanvankelijk te hoge netto-uitkering aan het eind van het jaar plotseling dalen. Deze mensen krijgen extra een eenmalig bedrag, om te voorkomen dat zij vlak vóór de feestdagen in de financiële problemen komen.
Voor alle cliënten geldt: op jaarbasis leidt de foutieve inhouding niet tot een te lage uitkering.

Bij de betaling van de ziektewetuitkeringen is in het bruto/netto-traject een hogere franchise (premievrij drempelbedrag) en een gunstiger loonbelastingtabel gebruikt. Als gevolg hiervan hebben cliënten netto een te hoge uitkering ontvangen. Het effect voor de cliënt is afhankelijk van de hoogte van de uitkering én van het aantal dagen dat iemand een uitkering heeft ontvangen. Van de cliënten die in 2006 over minder dan 230 dagen een ziektewetuitkering ontvingen, heeft bijna 70 % 1 tot 3 euro per week te veel ontvangen. Maximaal is netto 13 euro per week teveel betaald. UWV vordert het teveel betaalde bedrag niet terug. Wel is het mogelijk dat deze mensen volgend jaar te maken krijgen met een correctie van de fiscus in de Inkomensbelasting.

Een tweede groep betreft mensen die langer dan 230 dagen ziek zijn. UWV heeft besloten een eenmalig bedrag over te maken aan degenen die op 4 december nog een uitkering kregen en de maximale arbeidskorting hebben bereikt (of dit jaar nog zullen bereiken), waardoor de netto-uitkering kan dalen met 30 à 40 euro per week. Daardoor zouden zij met de feestdagen in de problemen kunnen komen. Doordat de foutieve inhouding pas recent is ontdekt, heeft UWV deze cliënten niet tijdig kunnen informeren. Te onderscheiden zijn: uitkeringsgerechtigden tot 57 jaar en die van 57 en ouder. Dit onderscheid wordt gemaakt, omdat de daling van de netto uitkering bij het bereiken van de maximale arbeidskorting voor de groep 57 + hoger is.

- Tot 57 jaar bedraagt de netto daling in het algemeen 29,50 euro per week. Deze mensen ontvangen eenmalig 120 euro.

- Bij 57 + is de arbeidskorting afhankelijk van de leeftijd. Gemiddeld ontvangt deze groep 40 euro per week minder. Zij krijgen eenmalig 160 euro. De bedragen staan 20 december op de rekeningen, om er zeker van te zijn dat de cliënten er vóór de feestdagen over kunnen beschikken.
UWV heeft alle cliënten van deze tweede groep per brief uitleg gegeven over hun specifieke situatie.


Noot voor de redactie,