Kwaliteitscertificaat voor MS Centrum Nijmegen

Kukler healthcare com.

Persbericht

Kwaliteitscertificaat voor MS Centrum Nijmegen

MS-instituut wil behandelnorm van Nederland worden

Nijmegen - Het MS Centrum Nijmegen wordt ISO-gecertificeerd. Het is hiermee het eerste van de vijf gespecialiseerde MS-instituten in ons land dat voldoet aan de zware eisen die worden gesteld om voor het ISO-certificaat in aanmerking te komen. Het certificaat wordt uitgereikt tijdens een voor deze gelegenheid georganiseerd mini-symposium op 13 december 2007 in Congrescentrum Triavium in Nijmegen.
De toekenning van het ISO-certificaat volgt na een nauwgezet intern onderzoek naar het functioneren van het kwaliteitsmanagement, uitgevoerd door Limpens & Partners. 'Wij wilden weten in hoeverre wij onze organisatiestructuur en activiteiten nog konden verbeteren en hoe wij ons functioneren aan de buitenwereld konden laten zien', zegt algemeen manager Ans Gasseling van het MS Centrum Nijmegen. Na het onderzoek werden waar noodzakelijk situaties verbeterd of inzichtelijker gemaakt met als uiteindelijk doel een zo optimaal mogelijke medische behandeling van mensen die lijden aan Multiple Sclerose te leveren. Bovendien zorgt de vernieuwde werkwijze binnen het MS Centrum Nijmegen voor meer transparantie op het gebied van medische verrichtingen en tarieven. Ziektekostenverzekeraars zijn hier een groot voorstander van omdat hiermee een duidelijk inzicht ontstaat over de kosten die binnen het MS Centrum worden gemaakt door bijvoorbeeld de neurologen en de MS-patiënten. Een van de sprekers tijdens het symposium is dan ook drs. R. Meerlo van ziektekostenverzekeraar VGZ/IZA.

Meest toonaangevende MS-instituut
De toekenning van het ISO-certificaat maakt deel uit van het streven van het MS Centrum Nijmegen om het meest toonaangevende MS-instituut te zijn in Nederland. 'Wij willen voorop lopen in medische behandeling en begeleiding en uiteindelijk de norm worden', aldus algemeen manager Ans Gasseling.
Het MS Centrum Nijmegen werd tien jaar geleden opgericht om de behandelmogelijkheden voor mensen met MS te verbeteren. In 2000 werd het MS-instituut door het Ministerie van VWS erkend als zelfstandig behandelcentrum.
Ruim 2000 MS-patiënten maken gebruik van de faciliteiten van het MS Centrum Nijmegen waar, zoals algemeen manager Gasseling dat zegt, een totaal zorgpakket wordt aangeboden. Dat betekent dat alle disciplines die bij de behandeling van MS betrokken zijn, zoals neurologen, psychologen, neuroradiologen, ergotherapeuten en diëtisten, onder één dak te vinden zijn. Dat heeft grote voordelen voor de patiënten omdat zij alle zorg op één centraal punt vinden en de zorgverleners elkaar intern op de hoogte kunnen houden over de behandelingsresultaten van de patiënten. Een tevredenheidsonderzoek leert dat de mensen die het Nijmeegse MS-instituut bezoeken de kwaliteit beoordelen met het rapportcijfer 8.
Naast een optimale behandeling en begeleiding van MS-patiënten staat wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel met als doel multiple sclerose zo effectief mogelijk te behandelen.

MS géén spierziekte
Multiple sclerose is, zoals vaak ten onrechte wordt gedacht, geen spierziekte, maar een chronische aandoening die ontstaat als het centrale zenuwstelsel door ontstekingen wordt aangetast. Het centrale zenuwstelsel wordt gevormd door de hersenen en het ruggenmerg en is de coördinator van alle bewegingen. Circa 20-30 procent van de mensen met MS komt vroeger of later in een rolstoel terecht. In ons land zijn er zo'n 16.000 mensen mensen met MS; tweederde van hen is vrouw.
MS is een ziekte met een grillig en gecompliceerd verloop. Bekende symptomen van MS zijn onder andere krachtverlies in armen en benen, incontinentie, problemen met het gezichtsvermogen, chronische vermoeidheid en gevoelsstoornissen in de huid. Er zijn diverse behandelmethoden om te trachten de symptomen van multiple sclerose te verminderen of te vertragen. Dat gebeurt met traditionele geneesmiddelen maar de laatste jaren ook steeds meer met interferon-vormen die door de patiënt zelf per injectie worden toegediend. Daarnaast is het MS Centrum Nijmegen permanent op zoek naar nieuwe behandelmethoden.

8 december 2006