Unicef



Roemenië: achtergelaten kinderen 08 december 2006, Constanza, Roemenië - Irgiz Ibrahim (26) woont met haar moeder en haar drie kinderen in een veel te klein vervallen huis. De tuin ligt vol rotzooi. Kinderen rennen in en uit door gaten in het hek. Het huis heeft dringend een opknapbeurt nodig.

Jaarlijks worden in Roemenië minimaal 9.000 baby's achtergelaten. Foto: Unicef Roemenië/2006


Jaarlijks worden in Roemenië minimaal 9.000 baby's achtergelaten. Foto: Unicef Roemenië/2006

"Ik kan nergens anders naartoe. Daarom heeft mijn moeder me hier een kamer gegeven en wonen we allemaal samen," vertelt Irgiz Ibrahim. Ze probeert zo goed en kwaad als het gaat voor haar kinderen te zorgen. De jongste is vier maanden en ligt in het ziekenhuis.

"Elke dag word ik wakker, kook ik voor de kinderen en maak ik het huis schoon. Daarna ga ik naar het ziekenhuis om mijn baby te zien. Ze zeggen dat ik mijn kinderen moet afstaan. Ik lééf voor mijn kinderen. Ik kan dat niet."

Andere familieleden willen dat ze haar baby achterlaat in het ziekenhuis. Ze vertelt dat ze haar en haar baby als een last zien.

"Kinderen brengen vreugde" Achtergelaten worden door je ouders is een van de grootste problemen waar kinderen in Roemenië mee te maken hebben. En het aantal achtergelaten kinderen daalt niet. In plaats van naar een tehuis te gaan, worden ze wel steeds vaker opgevangen door pleeggezinnen of een voogd.

In 2004 werden ongeveer 4.000 kinderen achtergelaten in kraamklinieken en ongeveer 5.000 in andere ziekenhuizen.

Om te voorkomen dat moeders hun kinderen opnieuw achterlaten, houden verpleegsters de situatie in de gaten. Foto: Unicef Roemenië/2006 Om te voorkomen dat moeders hun kinderen opnieuw achterlaten, houden verpleegsters de situatie in de gaten. Foto: Unicef Roemenië/2006

Patroon doorbreken
"Veel mensen hier begrijpen niet wat er verkeerd aan is om een moeder van haar kind te scheiden", vertelt Romania Pierre Poupard van Unicef. "Het is een patroon dat diep geworteld is in de cultuur. Dat patroon proberen we te doorbreken. We willen mensen laten inzien dat kinderen geen last zijn en dat ze juist veel vreugde kunnen geven.

Unicef en de lokale kinderbescherming helpen jonge moeders, zodat ze hun baby's bij zich kunnen houden.

"Over het algemeen verlaten moeders hun kinderen omdat ze financieel niet in staat zijn hen op te voeden", vertelt verpleegster Andra Turbolev, een van de verpleegsters in het ziekenhuis die getraind zijn door Unicef.

Advies en controle
Andra Turbolev en drie collega's werken zowel in het ziekenhuis als in de gemeenschap. Ze geven advies aan moeders en benadrukken het belang van goede voeding en geboorteregistratie. Ook houden ze moeders in de gaten die met hun baby's herenigd zijn. Ze kijken of het goed met hen gaat en of ze extra sociale hulp nodig hebben.

Om het overzicht te houden, wordt een database bijgehouden met de namen van achtergelaten baby's die met hun moeders herenigd zijn. Het komt voor dat moeders teruggaan naar het ziekenhuis en hun baby's opnieuw achterlaten.

Irgiz Ibrahim gaat regelmatig naar het ziekenhuis om haar baby te bezoeken. De verplegers zien dat als een goed teken. "Het is fijn om mijn baby vast te houden", zegt Irgiz. "Ik wil haar mee naar huis nemen als het beter met haar gaat."