Unicef



Schoolkinderen en geestelijk leiders in actie tegen het geweld in Darfur
08 december 2006, Den Haag - "De oorlog in Darfur gaat maar door. Het geweld moet stoppen. Nu!" Dat vinden de kinderen van de Haagse Bavinckschool en de Nederlandse geestelijk leiders. Samen hebben zij op vrijdag 8 december duizenden handtekeningen overhandigd aan de Soedanese ambassadeur.

Rabbijn Soetendorp en voorzitter Sini van Islam en Burgerschap spraken de kinderen toe bij de ambassade. In de stromende regen werden daarna tientallen ballonnen losgelaten. Aan die ballonnen hingen vredeswensen van de Nederlandse kinderen voor de kinderen in Darfur.

Help Darfur
De actie vond plaats aan de vooravond van de Global Day for Darfur van zondag 10 december. Het is een vervolg op de noodoproep van de geestelijk leiders op www.helpdarfur.nl. De oproep is opgesteld door rabbijn Soetendorp namens de katholieke, protestantse, joodse en islamitische geestelijk leiders van Nederland.

Duizenden mensen hebben getekend. Gelovigen, niet-gelovigen, jonge en oude mensen uitten op de site hun bezorgdheid over de humanitaire crisis in de Soedanese provincie. Ook diverse kerken en studentenorganisaties haalden handtekeningen op. Rabbijn Soetendorp en voorzitter Sini van Islam en Burgerschap hebben deze namens de geestelijk leiders en alle ondertekenaars aangeboden.

Afhankelijk van hulp
De voortdurende strijd in Darfur heeft in combinatie met hongersnoden al aan naar schatting 400.000 mensen het leven gekost. De bevolking is ernstig ondervoed en gezondheidssystemen ontbreken. Vier miljoen Darfuri zijn voor eten, drinken en onderdak afhankelijk van internationale hulporganisaties.

Volwassenen, maar vooral ook kinderen zijn het slachtoffer: Kinderen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. Kinderen worden op brute wijze vermoord. Kinderen smachten naar een plek waar ze zich veilig kunnen voelen.

Naar de website www.helpdarfur.nl