Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DN. 2006/3768
datum : 08-12-2006
onderwerp : Bomenkap op het Eiland van Nederhemert bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Krähe (PvdA) over de bomenkap op het Eiland van Nederhemert (ingezonden 23 november 2006).


1 en 2
Bent u bekend met het feit dat de kap van bomen op het Eiland van Nederhemert in de Bommelerwaard hervat is en daarna opnieuw voor drie maanden is stilgelegd door de gemeente Zaltbommel? 1 Kunt u bevestigen dat Staatsbosbeheer de communicatie over de bomenkap in Nederhemert volledig heeft overgelaten aan de wethouder van de gemeente Zaltbommel en dat Staatsbosbeheer verstek heeft laten gaan op voorlichtingsbijeenkomsten voor de bewoners? Zo ja, wat is daarover uw mening?

Ik heb navraag gedaan bij Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer heeft met de gemeente Zaltbommel, het Geldersch Landschap en een afvaardiging van de bewoners van Nederhemert-Zuid afspraken gemaakt over het afronden van het werk op het Eiland van Nederhemert. Conform deze afspraken heeft Staatsbosbeheer het werk hervat.

Staatsbosbeheer heeft met een huis aan huis bezorgde informatiebrief de bewoners van het gebied op de hoogte gebracht van de gemaakte afspraken. De gemeente Zaltbommel heeft een voorlichtingsavond voor inwoners georganiseerd om verslag te doen van de gemaakte afspraken. Aangezien deze avond een initiatief was van de gemeente om haar inwoners te informeren was Staatsbosbeheer niet aanwezig.

Op de voorlichtingsavond is een advies van de Bomenstichting gepresenteerd, dat niet overeenstemde met de gemaakte afspraken. De gemeente heeft Staatsbosbeheer met klem verzocht het advies van de Bomenstichting op te volgen. Staatsbosbeheer heeft in reactie hierop op eigen initiatief de hervatte werkzaamheden stilgelegd. Staatsbosbeheer wil nu met de betrokken partijen de verschillende argumenten delen om zo tot een oplossing te komen.

3 en 4
Hoe verhoudt zich dit met uw antwoorden op eerdere vragen in soortgelijke casussen, waarin u stelt dat Staatsbosbeheer de verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor een goede communicatie met diverse betrokkenen?
Welke acties gaat u ondernemen nu gebleken is dat Staatsbosbeheer wederom niet goed gecommuniceerd heeft met de omwonenden en andere betrokkenen?

Zoals ik u eerder heb gemeld, is Staatsbosbeheer zelf verantwoordelijk voor het communicatie- en voorlichtingsbeleid en voor de wijze waarop hij het overleg met burgers en bestuursorganen organiseert. Gezien bovenstaande feiten constateer ik dat Staatsbosbeheer zorgvuldig heeft gehandeld in het overleg met het betrokken bestuursorgaan en in de informatievoorziening aan de inwoners.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


1 Aanhangsel Handelingen nrs. 8, 248 en 252, vergaderjaar 2006-2007