Gemeente Vlaardingen


Regels voor vuurwerk
08 december 2006

Politie, bureau Halt en scholen maken kinderen en jongeren duidelijk dat er risicos en regels vastzitten aan het afsteken van vuurwerk. Met voorlichting, maar ook met stevig ingrijpen daar waar jongeren zich niet aan de regels houden. Ouders kunnen hun kinderen natuurlijk ook aanspreken. Dat is beter dan van het politiebureau ophalen.

Bij de vorige jaarwisseling kwamen 660 mensen in het ziekenhuis terecht, meer dan de helft jonger dan 20. Bovendien hebben veel mensen en dieren onnodig veel last van het vele geknal. Als jongeren zich toch niet aan de regels houden, gaat de politie stevig ingrijpen. Tot en met de eerste week van januari past de politie een versnelde procedure toe bij vuurwerkovertreding van jongeren en kinderen. Wie s ochtends een vuurwerkovertreding begaat, start de volgende dag al met werk!

Maar de preventie komt eerst. Groepen 7 en 8 van de basisscholen krijgen vuurwerklessen. Bureau Halt (tegen jeugdcriminaliteit) brengt bliksembezoeken aan het voortgezet onderwijs om de jongeren daar in de pauzes te wijzen op de risicos en de regels. Nieuw is de Vuurwerkbus. Deze bus staat op vrijdag 8 december in winkelcentrum De Loper waar ouders, kinderen en jongeren van 19.30 uur tot 21.00 uur terecht kunnen met al hun vuurwerkvragen. Ouders van jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 16 jaar krijgen een brief van de burgemeester. Hij vraagt de ouders in gesprek te gaan met hun kinderen over de risicos van vuurwerk en over vuurwerkoverlast.

* Legaal vuurwerk komt van erkende verkoopadressen. In Vlaardingen zijn verkoopvergunningen verleend aan Halfords b.v. (Korte Hoogstraat 33-35) en aan Bike Totaal Planeet (Floris de Vijfdelaan 120). G oedgekeurd vuurwerk is in 2006 alleen te koop op 28, 29 en 30 december.

* Zelf vuurwerk kopen mag pas vanaf 16 jaar.
* Legaal vuurwerk heeft de aanduiding 'Geschikt voor particulier gebruik en een Nederlandse gebruiksaanwijzing.
* Professioneel (en dus voor consumenten verboden) vuurwerk, ook wel illegaal vuurwerk genoemd, is levensgevaarlijk en leidt elke jaarwisseling opnieuw tot ernstige en dodelijke vuurwerkongevallen.

* Het is verboden om voor 28 december vuurwerk bij je te hebben (op straat of in de auto); in de periode 28-31 december nooit meer dan 10 kg tegelijk.

* Afsteken mag alleen op 31 december vanaf 10 uur s ochtends tot 2 uur 's nachts.

* Vuurwerk niet openmaken en niet zelf maken. Knoeien met vuurwerk kost ieder jaar tientallen mensen hun handen, ogen of zelfs hun leven.

Iets verdachts gehoord?

Meld illegaal vervoer, opslag en verkoop van vuurwerk via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (10.00 - 22.00 uur). Het vroegtijdig afsteken van vuurwerk kunt u melden bij de politie. Als elke seconde telt, belt u het alarmnummer 112 en anders 0900-8844 (lokaal tarief).