Provincie Limburg

Subsidie haalbaarheidsonderzoek biomassa-energiecentrale Venlo De Provincie ondersteunt een onderzoek naar de haalbaarheid voor een

biomassa-installatie in Venlo. Op basis van een eerste globale studie kan maximaal bijna 50% van de provinciale doelstelling voor duurzame energie in 2010 worden gerealiseerd.

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) en de gemeente Venlo zijn met elkaar in overleg hoe bespaard kan worden op energie voor het drogen van het slib van de waterzuivering. Een eerste stap is restwarmte van de slibdroger te benutten voor de verwarming van fabrieksgebouwen in de naaste omgeving. Leolux is hiervoor een eerste partner geworden. Verder heeft men onderzocht of nog meer warmte kan worden afgezet en of het ingezette gas niet kan worden vervangen door biomassa. Dit heeft geleid tot een eerste verkenning waaruit naar voren komt dat er reële mogelijkheden zijn voor de inzet van biomassa. Ook zijn er warmtevragers geïnteresseerd in de afname van warmte. Het gaat om partijen als het ziekenhuis, Fontys, woningcorporaties en Océ. Met deze partijen is reeds een intentieverklaring getekend waarin de bereidheid tot afname van warmte is onderschreven. Een vervolgonderzoek moet de nadere technische en financiële haalbaarheid aantonen. Hieraan betalen WBL, de gemeente Venlo en de Provincie in gelijke mate aan mee.

8-12-2006 15:57