Gemeente Heemskerk


vrijdag, 08 december 2006

Meer aandacht voor schuldhulpverlening in Heemskerk

HEEMSKERK - Heemskerk heeft een subsidie ontvangen van EUR 45.655,- in het kader van de 'tijdelijke subsidieregeling schuldhulpverlening 2006'. Door dit bedrag kan de gemeente meer aandacht besteden aan schuldhulpverlening. Het college heeft drie projecten gekozen: voorkómen huisuitzetting, meer doorverwijzingen naar budgetbegeleiding en voorlichting op middelbare scholen over de risico's van schulden aangaan.

Het pilotproject voorkómen huisuitzettingen komt erop neer dat wanneer een huisuitzetting dreigt, in een vroeg stadium een medewerker van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden Kennemerland (SMDMK) contact opneemt met de bewoner. De verwachting is dat met deze aanpak, waaraan de gemeente, Stichting maatschappelijk werk, GGZ en woningbouwvereniging deelnemen, tot resultaat heeft dat uiteindelijk minder mensen uit hun woning worden gezet. Met de pilot kan worden bekeken of dit lukt en welke partijen er baat bij hebben. Door het besluit van het college om extra budgetbegeleidingen in te kopen kan het aantal verwijzingen naar SMDMK. worden uitgebreid. Op deze manier kunnen meer mensen terecht bij de schuldhulpverlening en budgetbegeleiding.
Het derde project is het aanbieden van voorlichting aan middelbare scholen (VMBO). Dit programma bestaat uit een voorstelling van een toneelgroep en gastlessen. Het is belangrijk om jongeren voor te lichten over de risico's van het aangaan van schulden. Op dit moment wordt gesproken over de mogelijkheden om een dergelijk programma aan te bieden aan VMBO-scholen in Heemskerk.

Wethouder Mieke Baltus: "Doordat we deze subsidie hebben aangevraagd en toegekend hebben gekregen, kunnen we ons nog meer inzetten om schuldenproblematiek tegen te gaan. Vooral zeer vroegtijdige hulp om een huisuitzetting te voorkomen voorkomt veel ellende bij mensen met schuldproblematiek. Maar het voorkomen van schulden is nog beter, daarom is het onderwijsproject op scholen gekozen. Door vroegtijdig jonge mensen voor te lichten en te informeren hoe ze verstandig met geld om kunnen gaan, voorkom je latere schuldproblemen."
---