Breed Platform Verzekerden en Werk

Amsterdam, 8 december 2006

Verzoek aan VWS: ook bij mogelijke gezondheidsrisico's hypotheek bereikbaar houden

Op dit moment mogen levensverzekeraars bij een verzekerd bedrag vanaf 160.000 niet alleen gezondheidsvragen aan een huizenkoper-in-spe voorleggen, maar ook extra medisch onderzoek verlangen. Dit bedrag - de zogenaamde vragengrens - wordt per 1 januari verhoogd. Maar niet genoeg, zo schrijven 12 vooraanstaande consumenten- en patiëntenorganisaties vandaag in een brief aan minister Hoogervorst (VWS).

De voorgenomen optrekking met circa 1,5% blijft ver achter bij de sterk gestegen huizenprijzen. Dit benadeelt mensen met mogelijke gezondheidsbeperkingen of een 'lastig' medisch dossier. Daarom vragen Breed Platform Verzekerden en Werk,Vereniging Eigen Huis, FNV, Consumentenbond en negen andere organisaties de minister om een marktconforme optrekking van de vragengrens naar 250.000. Alleen zo volgt wet- en regelgeving de huizenmarkt en blijft een eigen huis bereikbaar voor consumenten met een 'vlekje'.

De huizenmarkt mag toegankelijker. Ook voor mensen met vermeende gezondheidsrisico's of een kleine beurs. Het demissionaire kabinet heeft zich hard gemaakt voor méér huizenbezit. De hoogte van de vragengrens is hierbij een mogelijk instrument: deze kan het verschil maken tussen een hypotheek krijgen of niet. Het medisch onderzoek dat boven deze grens verlangd wordt door verzekeraars, kan in de praktijk leiden tot weigering van de benodigde levensverzekering of tot premieverhoging.

In de Wet op de Medische Keuringen (WMK) is vastgelegd dat de vragengrens eens per drie jaar moet worden aangepast, op basis van indexering. De overheid kan huizenbezit stimuleren door deze grens 'huizenmarkt-conform' op te hogen. Enkele verzekeraars hebben deze stap al uit eigen beweging gezet: hun vragengrens ligt nu tussen de 200.000 en 300.000. Terecht, want het consumentenprijsindexcijfer (1,5%) weerspiegelt een prijsstijgingsniveau dat niet reëel is voor de huizenmarkt. Zo bedraagt de gemiddelde huizenprijs in Nederland inmiddels 240.000 (bron: Kadaster).

De organisaties die een marktconforme verhoging ondersteunen in alfabetische volgorde: Borstkankervereniging Nederland, Breed Platform Verzekerden en Werk (BPV&W), Consumentenbond, Hiv Vereniging Nederland, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, Stichting Bloedlink, Stichting Pandora, Stichting Hoofd Hart en Vaten, Vakcentrale FNV, Vereniging Eigen Huis, Vereniging Klinische Genetica Nederland, Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties.
---