Gemeente Tilburg

Datum
8 december 2006

Vuurwerk: intensieve controles op verkoop

Halt en gemeente actief bij preventie ongelukken

In samenwerking met legale vuurwerkverkooppunten, Halt Brabant Centraal, de brandweer en de politie doet gemeente Tilburg er alles aan om het nieuwe jaar knallend maar ook veilig in te gaan. Tijdens de vuurwerkverkoopdagen, 28, 29 en 30 december, zal er intensief en regelmatig gecontroleerd worden op naleving van de voorschriften rond brandpreventie, brandbestrijding, opslag en verkoop van vuurwerk. De gemeentelijke handhavers zullen samen met de brandweer streng optreden tegen overtredingen. Ook de politie gaat aan de slag door het bestrijden van de illegale verkoop en door overtreders te beboeten.

Voorlichtingslessen op basisscholen
Naast het verspreiden van voorlichtingsmateriaal verzorgt Bureau Halt voorlichtingslessen op basisscholen aan de kinderen van groep 8. Meer dan 5.500 jongeren in en rondom Tilburg worden daarmee gewezen op de risico's van het onverantwoord omgaan met vuurwerk. Deze voorlichtingslessen worden gegeven door de medewerkers van Halt en door 3e en 4e jaarsstudenten Pabo en Cultureel Maatschappelijke vorming. Wethouder Marieke Moorman (jeugd en jongeren) gaat een vuurwerkles van Halt bijwonen op basisschool Jan Ligthart Huibeven.

Zwerfvuurwerk opruimactie
Om ongelukken te voorkomen, besteedt de gemeente veel aandacht aan het opruimen van vuurwerkafval en voert ze een vuurwerkcampagne. Jaarlijks raken in Nederland 1.300 mensen, vooral kinderen, gewond. Ook dit jaar verspreidt de gemeente vuurwerkafvalzakken onder de inwoners van Tilburg via de legale verkooppunten, voorlichtingsklassen van Halt, de bibliotheken en de stadswinkels. Het is erg belangrijk dat men vuurwerkresten snel opruimt. De gevulde vuurwerkafvalzak mag in de periode van 2 t/m 6 januari geplaatst worden naast de duobak op de dag dat die wordt leeggemaakt.

Via de website www.tilburg.nl wordt praktische informatie gegeven over het gebruik van vuurwerk. Er is informatie te vinden over de legale verkooppunten, veilig omgaan met vuurwerk, wat te doen bij overlast, het vuurwerkbesluit, zwaarder en illegaal vuurwerk, de afvalzak en verschillende links van de betrokken organisaties.

Voor de pers:
Natasja Bruëns en Aysegül Salman, Communicatie, 013 542 9809 Thomas Heesters, Communicatie, 013 542 9952

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 9809


---- --