Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 8 december 2006

Paalse Plas wordt ingericht voor vissers en vissen

De werkzaamheden om vijf hengelsteigers aan te leggen aan de Paalse Plas en om de paaimogelijkheden voor vissen te verbeteren zijn op vrijdag 1 december gestart. Maandag 11 december om 12 uur is er de mogelijkheid tot een perscontact met fotoshoot.

Met die werkzaamheden geeft de Provinciale Visserijcommissie uitvoering aan het project dat de Paalse Plas zal opzetten voor de sportvisserij. De partners in dat belangrijke project tot verbetering van de toegankelijkheid en de hengelmogelijkheden voor de vissers op openbaar water zijn de Vlaamse overheid - het Agentschap voor Natuur en Bos, het provinciebestuur Limburg en het stadsbestuur Beringen.

Het project omvat de bouw van comfortabele hengelsteigers met bijbehorende trapjes en grachtovergangen, en ook aangepaste taludpaden voor de minder mobiele vissers. Op andere plaatsen worden de visoevers aangevuld en gelijkgemaakt. Dat heeft tot doel een aangename en veilige openbare visserij op de plas aan te bieden.

Door paaiplaatsen te creëren krijgt het aanwezige visbestand meer kansen om zich voort te planten. Geschikte drijfbladplanten (waterlelies) worden aangeplant om van de noordelijke zone rond het eilandje een vegetatierijke paai- en rustzone voor vissen te maken. Daarmee wordt gestreefd naar een natuurlijk, recreatief aantrekkelijk visbestand.

Het project heeft zich kunnen ontwikkelen op initiatief van de Provinciale Visserijcommissie Limburg, de gouverneur en gedelegeerd voorzitter gedeputeerde Frank Smeets. Het wordt gefinancierd met middelen uit het Visserijfonds: 106.000 euro. De werkzaamheden zullen rond de jaarwisseling 2006-2007 voltooid zijn.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Bart Denayer, p/a Provinciale Visserijcommissie, Provinciehuis Limburg, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt Tel.: 011 23 83 54
E-mail: bart.denayer@lne.vlaanderen.be