Ingezonden persbericht


Persbericht

t.a.v. de Kunstredactie

Amsterdam, 8 december 2006

VSCD Jeugdtheater- en concertprijzen

Twee nieuwe nominaties voor de Gouden Krekels

De tweede nominatieronde van de VSCD Jeugdtheater- en concertprijzenjury heeft nieuwe genomineerden opgeleverd in de categorie Meest Indrukwekkende Productie: Pakman van Theater Artemis en De Worstelaar van Theater Gnaffel. Beide producties hebben hiermee de Zilveren Krekel 2006 in de wacht gesleept. Zij dingen daardoor mee naar de Gouden Krekel, die op zondag 25 maart wordt toegekend tijdens de afsluiting van het Tweetakt Festival en de opening van de Jeugdtheaterdagen.

De Krekels worden ieder jaar uitgereikt in twee categorieën: de VSCD Jeugdtheater en -concertprijs voor de Meest Indrukwekkende Productie en de VSCD Jeugdtheater en -concertprijs voor de Meest Indrukwekkende Podiumprestatie.

De Zilveren Krekel 2006 in de categorie Meest Indrukwekkende Productie is voor:

Theater Artemis met Pakman
Vier heren maken al sinds hun jeugd deel uit van de geheime organisatie Pakman, een genootschap dat ruimte bood aan alle sneue jongetjes van de school. De ene was te dik, de ander te klein, de derde te traag en de vierde praat nog steeds nauwelijks. Het viertal haalt ontroerende, gekke en aangrijpende jeugdherinneringen op, terwijl op de achtergrond de meest wonderlijke taferelen worden gebouwd. Regie: Floor Huygen - Spel: Bruno Vanden Broecke, Raven Ruëll, Nico Sturm en Michiel Van Cauwelaert. De jury over Pakman: Associatieve, veelkleurige en vindingrijke voorstelling, waarin de grote zaken des levens aangepakt worden met een behoorlijke portie Vlaamse spelvreugde. Een aantal verhalen maakt diepe indruk.

Theater Gnaffel met De Worstelaar
De voorstelling gaat over Koos de Worstelaar die terecht komt in een ingedut bejaardentehuis. Hij schudt de mensen wakker en laat het bloed van Mathilde, Meneer Kleermaker en Mevrouw Langelaar weer sneller stromen. Regie: Ted Keijser - Spel en poppen: Elout Hol, Koos Elfering. De prachtige poppen van Elout Hol en het grote vakmanschap van Koos Elfering in stem, beweging en illusie, zorgen ervoor dat de karakters van deze stokoude bejaarden in al hun kleur tot leven komen. Een mooi onderwerp en herkenbare sfeer; grappig maar toch ook ontroerend. Aldus de jury.

Eerder zijn in deze zelfde categorie Zilveren Krekels 2006 toegekend aan: Blauwe Engel / Het Woelige Baren met Van binnen moet je wezen en BEER Muziektheaterproducties / René Groothof met Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran. In de categorie Meest Indrukwekkende Podiumprestatie zijn nog geen nominaties gevallen.

Uitreiking Gouden Krekels

De winnaars van de Gouden Krekels worden bekend gemaakt op zondag 25 maart in Theater Rasa in Utrecht. Deze middag is tevens het einde van het Tweetakt Festival in Utrecht en markeert het begin van de Jeugdtheaterdagen. Tweetakt is het festival dat in 9 dagen tijd een overzicht geeft van de beste, artistiek interessantste en meest spraakmakende jeugd- en jongerenvoorstellingen van het afgelopen jaar. De Jeugdtheaterdagen is de jaarlijks terugkerende landelijke campagne voor Jeugdtheater, waar bijna alle jeugdtheatergezelschappen en theaters in Nederland aan mee doen.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie, foto's of interviews kunt u contact opnemen met Bureau Promotie Podiumkunsten, Lotte de Vries: 020-5789205 / 06-55156737 / lotte@promotiepodiumkunsten.nl.


---- --